Winter in Italië - sneeuwangst of sneeuwpret

Ook tijdens de winter genieten wij in Italië vaak van mooi weer. Maar het is niet altijd van dit weer. De werkelijkheid is dat in de winter niet altijd de zon schijnt en dat het dan zelfs heel koud kan zijn. Dit betekent dat pistes opengaan en de sneeuwpret kan beginnen. Maar er is ook een keerzijde. In 2012 viel er plaatselijk 1.5 meter sneeuw in de regio Le Marche, waar wij sinds 5 jaar wonen. Veel woningen zaten dagenlang zonder elektriciteit. Hoe wij ons voorbereiden op deze winterperikelen? Lees verder over sneeuwpret én sneeuwangst tijdens onze winters in Italië. 

 

Winter in Italië

Skigebieden in Italië

Veel Italianen gaan in eigen land skiën. Er zijn in Italië dan ook mooie skigebieden. De meeste pistes vind je in Noord Italië en het meest bekende skigebied ‘Val Gardena’ ligt in de Dolomieten. Verwacht in Italië geen massatoerisme of lange rijen bij de skilift. Enkel de lunch is druk bezocht en neemt wat meer tijd in beslag. Pistes zijn goed geprepareerd en je waant je in een prachtig bergdecor. Benieuwd waar je kunt skiën in Italië? Hier vind je een overzicht met alle pistes.

Sneeuwpret in Le Marche

Ook in midden Italië kun je skiën. Zo kent Le Marche 9 skigebieden met totaal 82 kilometer aan piste. De lijst met de beste skigebieden in Le Marche wordt aangevoerd door het skigebied Ussita (Monti Sibillini) waar je kunt skiën op een hoogte van 2.000 meter.

Zelf gaan wij skiën in La Pintura di Bolognola dat op een uurtje rijden ligt van ons vandaan. Het is niet zo groot met 10 km piste, maar wat dit skigebied bijzonder maakt is de prachtige bergachtige omgeving met de Adriatische kust op de achtergrond. De pistes variëren van blauw tot zwart en voor de lunch is er een gezellig restaurant met buitenterras, zoals je kunt zien in de video. Prima toch!

Sneeuwschoenwandelen, spannend of een beetje suf?

Op uitnodiging van Italiaanse vrienden zijn we op een koude winteravond met onder onze schoenen gebonden ‘tennisrackets’ de berg op gegaan. Het eerste stuk liep over een geprepareerd pad langs de piste. Hier twijfelden we of dit nou wel zo leuk was. Met ski’s aan de piste afglijden leek ons toch wel wat spannender.

Maar toen de gids ons van het pad af leidde en wij de ongeprepareerde meters dikke poedersneeuw in gingen, verdween dit gevoel als sneeuw voor de zon. Wandelend in het verstilde winterse landschap….door de mooiste berglandschappen ver weg van de bewoonde wereld. Het knisperen van de sneeuw onder je sneeuwschoenen. Met op de achtergrond een ondergaande zon die een prachtig pallet aan kleuren tevoorschijn toverde. De volgende keer dat we een uitnodiging krijgen voor sneeuwschoenwandelen, is er zeker geen twijfel meer.

 

sneeuwwandelen in Italië

Winters in Italië

Vergeleken met de noordelijker gelegen Povlakte heeft de Adriatische kust, waar wij dichtbij wonen,  in de winter iets hogere temperaturen. Er valt minder vaak sneeuw, maar wanneer het valt gaat het om grotere hoeveelheden. Ook hebben we in de winter met regelmaat te maken met de ‘Tramontana’ (Italiaans voor ‘over de bergen’). Dit is een tamelijk sterke, koude wind uit noordelijke richting die vooral in de winter waait. De lucht is droog omdat de neerslag er al aan de noordzijde van de Alpen uit is gevallen. Deze noordenwind wordt aangevoerd door droge lucht en voelt in de winter vaak koud aan. De beste lunchplek aan huis vinden we in de winter dan ook uit de wind en in de zon.

Sneeuwhoogtes in Le Marche

Dit gezegd hebbende kan het dus alle kanten op in de regio waar wij wonen. En wanneer de eerste sneeuwvoorspellingen in het seizoen op tv voorbij komen, vertellen alle buurtgenoten ons met gedempte stem en grote ogen over de winter van 2012. Want in Le Marche viel in 72 uur bijna 25 tot 40 cm sneeuw in Ancona (aan de kust). Nou dat valt best mee zou je denken. Maar verder landinwaarts was de gemiddelde sneeuwhoogte 1,5 meter met opeenhopingen tot 3.5 meter! Benzinestations kwamen zonder brandstof te zitten, de schappen van supermarkten leeg en veel woningen bleven dagenlang zonder elektriciteit. Het heeft 2 weken geduurd voordat het normale leven weer terugkeerde. Daar word je toch even stil van. 

Onze eerste winter in Italië

Sneeuwhoogte Le Marche

Zelf hebben we een eerste ‘echte’ winter meegemaakt in 2018. Gelukkig niet zo erg als in 2012, maar de eerste winterperikelen hebben ons doen kennismaken met ‘winter in Italië’. Het Italiaanse leven ligt dan letterlijk stil. En terwijl de pellet kachel in de keuken op een onderdeel wachtte, onthield de CV ketel ons van een warm huis en douche door de dikke laag sneeuw op het dak.

Het is dan wachten op de eerste zonnige dag waarop wegen in een mum van tijd worden schoon geschoven. Daar komt geen zout aan te pas. Alle dorpsgenoten komen hun huizen uit en gaan naar de dorpswinkels om de voorraadkast te vullen. Ondertussen laat de winterzon zien in wat voor een prachtig winterlandschap we terecht zijn gekomen.

Dus wanneer de wintermaanden voor de deur staan en de dagen korter beginnen te worden, is het tijd om onze dikke truien weer uit de kast halen! Pellets worden op tijd ingeslagen. Want inmiddels hebben we 2 kachels op pellets die zorgen voor een gezellige sfeerverwarming. En vergeleken met gas is dat in Italië ook heel spaarzaam.

De winters in Italië brengen mooie witte landschappen en de meest prachtige plaatjes. En hoe bijzonder is het dat je op een doordeweekse dag met strakblauwe lucht de auto instapt om een dagje te gaan skiën. Maar heel eerlijk, het blijft ook een beetje spannend wat voor sneeuwgeweld er die winter op ons af gaat komen.  

Liever de Italiaanse zomer zon?

Omdat het aan de kust van de Adriatische Zee ligt, kent Le Marche twee soorten klimaat, namelijk het zeeklimaat en het landklimaat. In het voorjaar verbetert het weer snel, zodat we al vroeg kunnen genieten van de natuur die in bloei komt. De echte zomer begint in juni en duurt meestal tot september. Maar wat is de beste tijd om op vakantie te gaan? Lees verder in de blog over het klimaat gedurende het jaar in Le Marche. 

Klimaat Le Marche

 

Klimaat Le Marche

 

Stel hier je vragen over winter in Italië

Heb je leuke ideeën of wil je graag iets bespreken? Laat het ons weten met onderstaand formulier. Ben je benieuwd wie wij zijn? Een korte introductie over ons en waar wij wonen in Italië vind je hierDeze website gebruikt cookies om ervoor te zorgen dat u de beste mogelijke ervaring krijgt op deze website. Lees meer