Hoe run je een B&B in Italië?

Wanneer je een bed and breakfast wilt beginnen kun je nog niet alles overzien. Je kunt je goed voorbereiden, maar niet alles is te voorzien. Inmiddels hebben we 5 seizoenen achter de rug en weten we wat er komt kijken bij het runnen van een B&B in Italië. Ria Kuipers, één van onze trouwe gasten, is nieuwsgierig naar wat er allemaal komt kijken bij het runnen van een B&B. Ze heeft ons het hemd van ons lijf gevraagd en we hebben antwoord gegeven op al haar vragen. We gaan met onze billen bloot! En geven je hiermee een kijkje achter de schermen bij onze accommodatie. Geniet mee van dit interview van Ria met Jurgen en Gonnie van La Vecchia Scuola.

 

Jurgen en Gonnie runnen een B&B

Interview door Ria: "Ik heb ze zo ongeveer het hemd van hun lijf gevraagd."

Interview Gonnie van BB La Vecchia Scuola Italie

Mijn man Kees en ik hebben in de zomers van 2019 en 2020 een geweldig verblijf gehad bij Gonnie en Jurgen van La Vecchia Scuola. We vonden het in 2019 best een avontuur om er naar toe te gaan, want hoe zou het zijn om niet op een camping te staan of in een hotel te zitten, maar te “logeren bij Nederlanders in Italie?”

In 2019 waren we vijf dagen gegaan, dat leek ons lang genoeg. Wat hadden wij een spijt dat we niet langer hadden geboekt. Met pijn in ons hart namen we afscheid van Gonnie en Jurgen, met daarbij de belofte dat we in 2020 zeker weer terug zouden komen en dan minstens een hele week.

Wat een geluksvogels waren wij achteraf. Toen wij er begin juli naar toe gingen, was het juist weer toegestaan om naar Italie te reizen en zo konden wij toch weer gaan genieten van een volle week bivakkeren bij La Vecchia Scuola. Wat was het weer heerlijk om daar terug te komen. Het voelde als thuiskomen. Inmiddels hadden we ook een olijvenboomarrangement geboekt en waren we voor een jaar de trotse bezitters van onze eigen olijfboom.

Juist omdat het zo heerlijk is om bij La Vecchia Scuola te zijn, leek het mij leuk om een interview te houden met gastvrouw Gonnie. Ik wilde dolgraag weten wat er allemaal bij komt kijken om een bed and breakfast te runnen en ik was ook erg nieuwsgierig naar deze ondernemende gastvrouw, die in 2021 alweer voor het vijfde jaar van start gaat met haar bed and breakfast.

Onder het genot van een Italiaanse wijn heb ik haar zo ongeveer het hemd van haar lijf gevraagd - en heb antwoord gekregen op al mijn vragen. Geniet mee van dit interview met Jurgen en Gonnie Linssen van La Vecchia Scuola.

In welke maand zijn jullie begonnen met het logeer klaar maken van jullie prachtige B&B?

Bij La Vecchia Scuola zijn de wintermaanden tot op heden vooral de maanden van de verbouwing geweest. Ook deze keer is de aannemer direct begonnen. Het zou de grootste verbouwing worden die we tot op dat moment hadden gehad. De dragende wand met oude schouw werd verwijderd en de kamers La Cartella en La Lavagna kregen een nieuwe, ruimere indeling.

Ook werd La Vecchia Scuola uitgeroepen tot de beste accommodatie van de regio Le Marche (de Marken) in Italië. Dit gaan we eens goed vieren dachten wij! Want we stonden wederom in de 'top 10 allerbeste B&B’s Italië'. Maar nu nog geen tijd! Snel beginnen we aan de grote schoonmaak en dan is de verbouwing klaar. Want op 1 april komen de eerste gasten van het seizoen. Niet wetende dat het voorjaar van 2020 hele andere plannen met ons zou gaan hebben….

Welke (voor de gasten niet zichtbare) werkzaamheden gaan er vooraf aan het kunnen opstarten van een nieuw seizoen?

Zoals elk jaar zijn ook dit seizoen weer veel werkzaamheden verricht. De verbouwing en bijbehorende schoonmaak (stof overal!) nog even buiten beschouwing gelaten. Om de B&B helemaal fris en gezellig te hebben zijn kamers gepoetst, ramen gelapt, Nespresso apparaten ontkalkt, koelkasten schoongemaakt en gevuld met drankjes voor de gasten, beddengoed gewassen, lekkere taarten gebakken en niet te vergeten de Cantina opgefrist.

En natúúrlijk ging ook het zwembad weer open voordat de 1e gasten zouden komen. De buitenkeuken werd schoongemaakt, nieuwe plantjes in de bloembakken gezet, gras gemaaid, alle leuke zitjes weer naar buiten gebracht, tafels opgeschuurd en gebeitst….Je merkt het al, een flinke lijst die móest worden afgewerkt. Want alles moet spik en span zijn wanneer de eerste gasten van het seizoen komen. 

  • Tuin La Vecchia Scuola
  • Runnen B&B tijdens corona
  • Uitzicht Monti Sibillini vanuit tuin La Vecchia Scuola

Toen kwam de lock down en zaten jullie daar met z’n tweetjes. Hoe zijn jullie daar mee omgegaan?

Op 9 maart zaten we voor de TV te wachten op een speciale uitzending. De eerste woorden van Premier Conte kunnen we ons nog goed herinneren. “Onze ouders hebben ervoor gezorgd dat we zijn gekomen op het punt waar we nu zijn…en nu is het tijd om voor onze ouders te gaan zorgen.” Een totale lockdown voor heel Italië! We moesten het even laten bezinken. Wat was er zojuist gezegd? Heel Italië dicht? Maar in Le Marche waren er toch maar weinig besmettingen. In Montefano waren er helemaal geen besmettingen. Even bij onze buurman checken. “Ja heel Italië dicht”. Er waren teveel mensen ‘gevlucht’ vanuit Noord Italië naar de zuidelijker gelegen provincies. Gevlucht om weg komen van het virus en naar huis te gaan om bij familie te zijn. Dat kon je ze toch niet kwalijk nemen?

De regering van Italië had daarmee besloten dat voor heel Italië tot 3 april dezelfde maatregelen zouden worden genomen. En ondanks dat wij niet in een door het virus besmet gebied zaten, moesten wij vanaf dat moment zoveel mogelijk thuis blijven. Een beetje onwerkelijk allemaal. De maatregelen waren best streng. We konden de deur uit maar alleen voor hetgeen echt noodzakelijk is (zoals boodschappen) en moesten daarvoor binnen Montefano blijven. In Montefano was nagenoeg alles nog te krijgen en dat was geruststellend.

Het waren tijden voor reflectie en bezinning, dagen die we ons normaal nooit hadden gegund. En het mooie lente weer zorgde ervoor dat we flink vooruit konden in de tuin en de nieuwe olijfboomgaard. Ondertussen waren ook de 80 bomen gesnoeid. Er volgde een periode van veel thuis zijn. En ook bezorgdheid over onze ouders, want het virus had inmiddels ook Nederland in haar ban. Maar vanuit het volste vertrouwen dat het goed zou komen, bleven we koersen op een zo snel mogelijke opstart van het nieuwe seizoen. 

De dagen vulden we met werken rondom de B&B en het uitwerken van nieuwe ideeën.  Want een nieuwe olijfboomgaard betekende nieuwe mogelijkheden. We hadden het ludieke idee om een ‘eigen olijfboom’ arrangement op te starten. Op vakantie naar je eigen olijfboom waarvan je de olijfolie in het najaar thuis zou krijgen gestuurd. Het bleek een succesformule. In 2 dagen waren alle arrangementen uitverkocht! Veel terugkomende gasten boekten een olijfboom. Een dik hart onder onze riem met het vertrouwen dat het allemaal goed zou komen.

Bekijk de video van Jurgen en Gonnie tijdens de lockdown in Italië 

Wanneer konden jullie uiteindelijk alsnog met het seizoen beginnen?

Op 3 april zouden de eerste gasten komen. En bijna het hele seizoen zat al vol. Dus gingen we nadenken over hoe we de gedupeerden zouden kunnen helpen met het omboeken van hun verblijf. Samen keken we naar oplossingen voor geannuleerde vluchten. De reserveringen in april, mei en de eerste helft van juni hebben we in goed overleg bijna volledig omgeboekt.

Zondag 3 mei werd een bijzondere dag, want dat zou de laatste dag van de quarantaine zijn. We hadden er dan precies 2 maanden op zitten. De maatregelen zouden versoepeld gaan worden. Nou daar waren we best aan toe. In de periode tot 1 juni werd het leven in Italië langzaam en onder toezicht op gang gebracht, om de besmettingscurve onder controle te houden. En dus besloten we om eind mei Jurgen zijn 52e verjaardag te vieren door er een dagje op uit te gaan. We zijn naar de kust gereden en hebben lekker gegeten in een favoriet visrestaurant. Het normale leven leek ook daar weer op gang te zijn gekomen.

De verdere versoepeling van de maatregelen door de Italiaanse regering gaf ons het teken dat we het seizoen op konden gaan starten. Ook werden er regionaal richtlijnen opgesteld waaraan wij ons konden houden om een accommodatie aan te bieden die voldeed aan alle regels rondom het Corona virus. Het echt goede nieuws kwam toen Italië op 3 juni haar grenzen weer opende voor Europeanen. En toen vanaf 15 juni ook het negatieve reisadvies voor Italië werd opgeheven, verschenen al snel de eerste Nederlandse – en Belgische gasten in onze B&B.

Hoe voelde het toen jullie de eerste gasten weer mochten ontvangen?

We konden wel een gat in de lucht springen toen de eerste gasten aan de poort stonden. Opwinding voerde de boventoon, alsof je als kind je eerste verjaardagsfeestje mocht geven. Voor iedereen was het dit jaar best een beetje spannend. Maar na een rondleiding en een gezellig welkomstdrankje voelden zij zich al snel thuis. De dagen erna hebben zij de uitstapjes naar de kust afgewisseld met relaxen in de tuin en aan het zwembad. Het vakantiegevoel was er dan ook snel. Ook de andere gasten voelden zich snel op hun gemak. En dat was fijn om te zien. Zij voelden zich veilig en genoten van een welverdiende vakantie. De regio was inmiddels gezellig druk met Italianen en je kon zonder mondkapje genieten van een dagje strand. Ook waren alle restaurants open en met de zomerse temperaturen was het goed toeven op het terras.

Ook wij fleurden helemaal op van de reuring in en om het huis. Uit alle nieuwe aanvragen merkten we dat steeds meer mensen hun geliefde Italië wilden komen bezoeken.  Dit gaf ons het vertrouwen dat we de juiste beslissing hadden genomen en konden doorgaan met het seizoen.

Vanuit Nederland of België was het in eerste instantie nog lastig in te schatten hoe de situatie op dat moment in Italië zou zijn. Heel veel vragen zijn er naar ons toegekomen. We gaven onze nieuwsbrieflezers daarom telkens weer een extra update over de situatie in Italië. Dit doen we overigens nog steeds. Op een paar annuleringen na zijn alle reserveringen in juli en augustus doorgegaan. En in september en oktober zijn er veel last-minute boekingen geweest. Veel mensen uit Nederland en België zijn nog in de auto zijn gestapt op zoek naar een plek in een kleinschalige accommodatie in Italië.

  • Uit eten aan de kust
  • Verjaardag Jurgen La Vecchia Scuola
  • Zwembad met tuin La Vecchia Scuola

Welke maatregelen moesten jullie treffen om een Corona-proof verblijf te kunnen garanderen?

We hebben voor het seizoen een coronaprotocol opgesteld waarin de maatregelen waren opgenomen die door de provincie zijn opgesteld. Het was hierbij vooral belangrijk dat de accommodatie veilig zou zijn, dat het voor ons werkbaar was - en zeker zo belangrijk - dat het voor gasten niets af zou doen aan het vakantieplezier. Daarnaast is onze accommodatie kleinschalig met een riante tuin en zwembad. We konden daarom alle voorzorg nemen die we nodig achtten.

Je moet hierbij denken aan het meten van temperatuur bij aankomst en het ter beschikking stellen van desinfecterende gel tijdens je verblijf. Kamers zijn dagelijks schoongemaakt en tussen een wissel zijn kamers tevens ontsmet. Ook zijn we van een ontbijt buffet naar een ontbijt met ‘a la carte menu’ gegaan.

Wat organiseren jullie voor jullie gasten door het jaar heen?

Dagelijks hebben we buiten op het terras een lekker ontbijt kunnen serveren. Een enkele keer wanneer het weer het niet toeliet zijn we gezellig in de Cantina gaan ontbijten. Bij het ontbijtbuffet werden er al allerlei ‘ei-varianten’ gemaakt, toetjes verzorgd en verse koffie geschonken. Maar het ‘a la carte’ menu was voor ons toch even schakelen. En dit is zo goed bevallen onder gasten, dat we dit waarschijnlijk blijven doen.

Ria en Kees waren in juni de eerste eigenaren die hun olijfboom zijn komen bezoeken. Ze kozen ter plekke zelf hun olijfboom uit. Eentje met veel olijfjes natuurlijk, maar vooral dichtbij het bankje om te kunnen genieten van het uitzicht én de olijfboom. Aan de olijfboom hebben we hun naambordje gehangen. Met het certificaat waren Ria en Kees de trotse eigenaren van deze olijfboom geworden. Super leuk om te doen. We hebben het afgelopen seizoen nog veel olijfboom eigenaren mogen verwelkomen. (Ria en Kees vonden het zo leuk, dat zij meteen weer een nieuw olijfbomenarrangement hebben geboekt)

In juli, augustus en september hebben onze gasten de vakantie ieder op hun eigen manier ingevuld. Een dagje langs de mooie meren, wandelen op de Piano Grande of Monte Conero, dagje relaxen aan het zwembad en natuurlijk samen genieten van de zwoele Italiaanse zomeravonden tijdens een diner bij La Vecchia Scuola. Er waren avonden waarop we samen genoten van een glas wijn en fijne gesprekken onder de sterrenhemel.

En met een pizza hebben gasten kunnen genieten van een ‘Italiaanse’ klassieker in onze buitenbioscoop. Allemaal activiteiten die we door konden laten gaan het afgelopen seizoen. Helaas moesten we de vele dorpsfeesten missen dit jaar. Ter compensatie zijn we diverse keren gezellig samen uit eten geweest met alle gasten.

Oktober is de maand waarin we graag leuke dingen organiseren. En met extra maatregelen zijn de arrangementen ook dit seizoen doorgegaan. De zon scheen volop en de temperatuur kwam nog aan de 20 graden. Van de meeste ontbijtjes hebben gasten dan ook buiten kunnen genieten.  Het vriendinnenweekend kon in oktober gelukkig wel doorgaan, nadat dit in april was verzet. De dames kregen een Italiaanse kookworkshop, een 4-gangen diner én een Italiaanse filmavond. Daarna hebben we nog 2 wijnreizen georganiseerd. Hiervoor werken we samen met wijnkenners uit de regio waardoor je de leuke wijnhuizen en restaurants bezoekt. De druiven worden dan geplukt. Je ziet en ervaart zo het gehele proces live tijdens de pluk. Het zijn zeer geslaagde arrangementsweken geweest.

Toen het seizoen voor en met de gasten er op zat, wachtte ons nog een grote klus. Na het uitzwaaimoment van de laatste gasten zijn we de olijfgaard ingegaan voor de pluk. De kamers werden weer geboend, beddengoed voor de winter gewassen en gestreken en het zwembad moest worden dichtgelegd. Inmiddels zijn de olijven geplukt en de eerste olijfolie uit de nieuwe olijfgaard smaakte heerlijk! Iedereen met een eigen olijfboom heeft inmiddels een fles met piepjonge olijfgroene olie in de eigen keuken staan.

En we hebben nog meer geplukt afgelopen najaar. Naast de buren hebben we ook Marco geholpen met de pluk van zijn olijfboomgaard. Marco heeft een agriturismo “Il Casale dell’Acqua Bona” niet ver bij ons vandaan. Mocht je bij ons hebben gelogeerd, dan heb je er vast weleens gegeten. Hij moest zijn restaurant voor de 2e keer dit jaar sluiten. Met de pluk van olijven en de verkoop van verse olijfolie hebben we hem geholpen.  We hebben 1800 kg in drie dagen geplukt... bijna 100 olijfbomen hebben we gedaan. We waren moe en voldaan (de kratten werden steeds zwaarder) dat we deze klus hebben geklaard. Totaal 30 blikken van 5 liter zijn verkocht. Een mooie opbrengst voor Marco. En de olie heeft al een mooie plek bij de Italië liefhebbers in de Nederlandse keuken gekregen.  

  • Workshop pasta maken vrienden weekend
  • Wijnproeven tijdens wijnreis
  • Je eigen olijfboom arrangement

Wat zijn de plannen voor 2021? Komen er nog nieuwe activiteiten bij?

Olijfboom arrangement ook in 2021
We hebben goed nieuws want er is met zoveel enthousiasme gereageerd op het olijfboomarrangement, dat we hebben besloten dit arrangement ook voor 2021 aan te bieden. Onze olijfboomgaard staat er jaarlijks prachtig bij met een heerlijke bank om tot rust te komen. Genietend van de zon kun je jouw keuze laten vallen op de olijfboom die in jouw ogen het meest speciaal is. De olijfolie van deze boom is van jou. Na de oogst komt de verse olijfolie van jouw eigen olijfboom per post naar je toe. Proef je de olijfolie al? En lijkt het je heerlijk om er een paar dagen tussen uit te gaan? Ook deze keer niet meer dan 20 olijfbomen! Wacht daarom niet te lang.

Wijnreis 2021
Ook aankomend seizoen gaan we tijdens de pluk genieten van mooie wijnen bij de bekende wijnhuizen in de streek. De data van de wijnweken zijn bekend en er is al 1 week bijna volgeboekt. 

Nieuw: Arrangement vrienden weekend
Het vriendinnen arrangement hebben we voor 2021 vernieuwd. Ook de heren of andere gezelschappen zijn welkom! En dit blijkt een succes, we hebben al diverse aanvragen voor een weekend weg voor 2021. Je kunt zelf een weekend weg samenstellen dat begint met een basispakket bestaande uit 3 overnachtingen, welkomstdrankje, een 5-gangen verrassingsdiner in een Italiaans restaurant én een Italiaanse filmavond. 

Nieuw magazine
We werken momenteel aan een nieuwe magazine. Een magazine vol met tips en bezienswaardigheden over pittoreske Italiaanse dorpjes, diverse wandelingen, de beste restaurants, idyllische plekjes aan de kust en nog veel meer. Het voorjaar van 2021 brengen we de editie van ons spiksplinternieuwe magazine “Via Le Marche” uit!

Bekijk de arrangementen voor 2021

Hoe kijken jullie naar 2021? Wanneer start het nieuwe seizoen?

Gonnie van La Vecchia Scuola BB

“Het leven bestaat voor 10% uit wat er gebeurt en 90% uit hoe je daarmee omgaat”.

Het zou ons 5e jubileum seizoen worden. We hadden al nagedacht over leuke cadeautjes voor onze gasten. En toen kwam de lockdown. Dit hadden we vooraf niet kunnen bedenken. Een bijzondere tijd die je samen doorbrengt. Een periode die we niet meer gaan vergeten. Én een periode die hopelijk nooit meer terug zal komen.

Veel mooie berichten hebben we van iedereen gekregen om ons een hart onder de riem te steken. Mensen die met ons mee dachten wanneer ze niet konden komen logeren. En gasten die samen met ons nog steeds vertrouwen blijven houden om op vakantie te kunnen komen. Heel fijn en dank jullie wel daarvoor.

Wij begrijpen dat het vanwege Corona lastig is om een vakantie te plannen. Want iedereen moet op vakantie kunnen toch? Daarom hebben we voor het seizoen van 2021 aangepaste annuleringsvoorwaarden. Wanneer korter dan 2 weken voor aankomst een negatief reisadvies wordt gegeven voor de regio Le Marche in Italië, kan de reservering worden omgeboekt naar een later moment.

Het seizoen start in april met een mooie Italiaanse taalweek. En in mei koersen we op een mooie Italiaanse bruiloft op La Vecchia Scuola. Het voorjaar zit met alle omboekingen van afgelopen jaar nagenoeg vol en ook de zomer heeft al diverse weken bezet. Momenteel lopen de aanvragen al tot in september.

We kijken dan ook met vol vertrouwen naar 2021.

Neem kijkje in de B&B

Ria afsluitend

Dankjewel Gonnie, voor dit openhartige kijkje achter de schermen. Wij weten het zeker, wij komen weer terug naar “onze”olijfboom”

De gastvrijheid, de energie, de warmte, de gezelligheid, de persoonlijke aandacht….alle ingredienten zijn aanwezig voor een nieuw verblijf op jullie prachtige La Vecchia Scuola. De plek waar wij uit zijn en ons tegelijkertijd zo thuis voelen, dat ik nu al weet dat ik het bij het afscheid weer niet droog ga houden.

Was het maar vast zo ver!!

Nieuw podcastinterview: Eigenaar van een luxe Bed & Breakfast in Italië – in gesprek met Rimke de Groot

Tijdens een interview met Rimke de Groot zijn we gevraagd over hoe we tijd vinden om in het hoogseizoen te werken aan onze marketing. Want als je een bedrijf runt waar het in de zomer heel druk is en je vooral in de winter tijd hebt om aan je bedrijf te werken, hoe pak je dan je marketing aan? En welke rol speelt je website daar dan in?

In het gesprek met Rimke vertel ik je hoe wij maandelijks duizenden Italië fans naar onze website laten komen, hoe we met hen in contact blijven en hoe de combinatie van werken aan onze website en e-mailmarketing niet alleen regelmatig nieuwe gasten oplevert, maar ook helpt andere mooie projecten – waaronder een eigen glossy magazine – tot een succes te maken. Wil je de nieuwe webshop zien en het glossy magazine bestellen? Neem hier een kijkje. 

Beluister de podcast via je favoriete podcast-app of hier op Soundcloud. Veel luisterplezier!

Ben je zelf ook bezig met een accommodatie in het buitenland?

Klanten uit je website krijgen, hoe doe je dat nou met het type bedrijf dat wij hebben? Hoewel wij ook aan marketing op social media doen, merken we dat de tijd die we in onze website steken – die gemiddeld 10.000 bezoekers per maand trekt – meer vruchten afwerpt. En alles wat we aan onze website hebben gedaan blijft doorwerken, ook als er in het hoogseizoen niet zoveel tijd is om dingen voor de site te doen. Met name dit laatste is op social media natuurlijk heel anders.

In de training van Ik Help jou Online (van Rimke de Groot) hebben wij geleerd hoe we onze website hebben kunnen laten groeien. Vijf jaar geleden hadden we nooit gedacht om zoveel bezoekers naar onze website te kunnen laten komen, waar regelmatig reserveringen uitkomen. Wil je dezelfde coaching krijgen en training volgen die wij hebben gevolgd? Kijk snel op haar website. 

WEBSITE TRAINING

Anderen bekeken ook:

Kamers bekijken

Nederlanders de media

Deze website gebruikt cookies om ervoor te zorgen dat u de beste mogelijke ervaring krijgt op deze website. Lees meer