Ontbijten in een Italiaanse bar

Passanten die de Italiaanse bar binnenkomen met een opgewekte ‘buongiorno’. De geur van vers gezette koffie. Een dikke kraag van melkschuim. Een prachtig herfstblad ‘on the top’. Een vrouw vriendelijk en behulpzaam. Het is geen barista weggelopen uit een hip magazine die ons stralend begroet. Het is onze barvrouw uit Montefano die met passie en plezier elke dag haar Italiaanse bar runt.

Wij (Jurgen en Gonnie) zijn vertrokken uit Nederland. Graag vertellen we je over ons Italiaanse avontuur. Centraal in ons leven staat de B&B La Vecchia Scuola, een gerenoveerde oude school op een prachtige plek in hartje Le Marche. Deze keer gaan we op een zonnige zondag ochtend voor een Italiaans ontbijt naar de bar in Montefano. Ga je mee?

 

Cappuccino in Italiaanse bar

Zoet Italiaans ontbijt met cappuccino in de bar

We houden ervan om op zondag ochtend naar het dorp te wandelen voor een lekker zoet Italiaans ontbijtje. En ook deze week slagen we erin om de zondag ochtend vrij te houden voor een mooie wandeling. De zon schijnt en gezellig keuvelend trekken we richting het dorp. Het is rustig op de weg, want op zondag staat het leven even stil in Italië.

In het dorp is meer levendigheid. De klokkentoren van het oude theater La Rondinella horen we luiden om het begin van de dienst aan te kondigen. Een aantal dorpsgenoten haasten zich door de smalle straten van Montefano naar de kerk. De heren geschoren en de dames netjes gekapt. Een lekker geurtje en stijlvol gekleed lopen ze naar de pastoor die hen verwelkomt en daarna de kerkdeuren achter zich sluit.

Montefano heeft 2 barretjes waar je terecht kunt en we besluiten om voor ons ontbijt naar de bar even buiten het dorp te gaan. Dit is de bar waar we na onze emigratie vele uurtjes hebben doorgebracht. Het was direct na de emigratie lastig om een internet verbinding te krijgen. En met het bedrijf van Jurgen in Nederland en de reserveringen voor de B&B viel internet toch wel onder de primaire levensbehoeften van ons prille Italiaanse leven. Vele uurtjes hebben we er doorgebracht. Bij binnenkomst werden er 2 barkrukken voor ons vrijgemaakt, want dit bleek het beste plekje voor internet te zijn. Of we zaten in de grote zaal met diverse TV schermen voor het Italiaanse voetbal en waar op zondag middag vele kaartjes werden gelegd.

De barista van Montefano

Onze barista heet ‘Lorrie’ zoals bijna alle Italiaanse namen afgekort van de meisjesnaam ‘Loredana’. Samen met haar broer runt zij de bar. De barista is na de burgemeester misschien wel de belangrijkste vrouw (of man) van het dorp. Ze kent iedereen en weet alles. Je komt als bezoeker niet uitsluitend voor die caffè met twee slokjes hete koffie. Je vindt er ook aanspraak met een praatje over het weer, de familie of die spannende voetbalwedstrijd.

Na een korte nacht heeft Lorrie om 5 uur de bar weer geopend voor de vroege ontbijters op zondag ochtend. Na een ‘Ow come state!’ (Ha! hoe gaat het met jullie?) worden we bediend van Italiaans ontbijt-op-maat. We kiezen voor een cappuccino met een met crème gevulde cornetto en kiezen een plekje in de zon op het terras. Ook deze keer heeft ze van de cappuccino een ware ‘latte art’ (kunst in het melkschuim) weten te maken. Om twaalf uur horen we aan het klokkengelui dat de kerk uit is. Iedereen gaat naar huis om zich op te maken voor een uitgebreide ‘pranzo’ met de familie. We lopen terug naar La Vecchia Scuola en besluiten om volgende week weer naar het dorp te wandelen, maar dan voor een glas prosecco.  

Italiaanse gewoonten

Mocht je je debuut nog moeten maken in een Italiaanse bar, is het goed om te weten dat Italianen vooral voor een caffè naar de bar gaan. Natuurlijk is er op vrijdag- en zaterdagmiddag ‘happy hour’ en staat de bar vol met hapjes. Dit is het moment om elkaar te ontmoeten en even bij te praten terwijl je aan je ‘aperativo’ nipt.

Italianen ontbijten vaak in een bar. En wees vooral niet verbaasd wanneer je mensen hun cornetto en koffie ziet nuttigen terwijl ze aan de bar blijven staan. Geen boterham of yoghurt voor de Italiaan, het Italiaanse ontbijt is namelijk één groot suikerfeest. Wanneer je op vakantie bent is het een aanrader om een keertje te gaan ontbijten in één van de vele Italiaanse barretjes.

Met deze verhalen delen wij graag onze Italiaanse droom met je. Vanaf mei 2016 zijn we geëmigreerd en is ons nieuwe leven in Italië begonnen. Met La Vecchia Scuola runnen wij een luxe bed and breakfast in Italië. Het roer is definitief om! Maar dat ging niet vanzelf. We vertellen je graag waarom we zijn gaan emigreren naar Italië. En hoe wij op onze nieuwe plek zijn terecht gekomen. En waarom hebben we specifiek gekozen voor de regio Le Marche in Italië? Met een cadeautje delen we ook het geheim van deze regio met je. Neem een kijkje bij La Vecchia Scuola. 

Kijk binnen bij La Vecchia Scuola

 

Ook barista worden? Maak thuis je eigen ‘latte art’ in je cappuccino

Barista is Italiaans voor barkeeper. Kort gezegd is het een koffiespecialist die een opleiding heeft gevolgd om een verfijnd kopje koffie, espresso of cappuccino ta maken in een koffiebar. Maar de kunde van de Barista komt vooral terug in de ‘Latte art’, oftewel de cappuccino met een prachtig kunstwerk.

Latte art betekent letterlijk de kunst in het melkschuim van een cappuccino. Je kunt deze ook zelf maken. We hebben een video toegevoegd waarin je kunt zien hoe je met een Italiaanse mokka de koffie zet en daarna met een speciale schenktechniek een bijzonder figuur kunt maken.

Wat zou je nog meer willen weten over deze barista en haar leven in Italië?

Hoe leuk zou het zijn om een interview te hebben met deze barista. Om wat meer te ontdekken over haar Italiaanse gewoontes en haar leven in Italië. Wat zou jij graag willen weten over haar? Geef het aan ons door, dan maken wij er een leuk interview van. Anderen bekeken ook:

Kamers bekijken

De Italiaanse cultuur

Deze website gebruikt cookies om ervoor te zorgen dat u de beste mogelijke ervaring krijgt op deze website. Lees meer