5 Strategieën om meer boekingen te krijgen

Heb je een Bed and Breakfast gekocht? Als eigenaar van een vakantie accommodatie, of dat nu een Bed and Breakfast, appartement of vakantiewoning is, wil je natuurlijk zoveel mogelijk boekingen binnenhalen. Maar hoe zorg je ervoor dat jouw accommodatie een succes wordt en gasten jaarlijks willen terugkomen? Ontdek 5 effectieve strategieën om meer gasten te trekken en jouw accommodatie tot een succes te maken. 

Bijna 8 jaar geleden begonnen wij (Jurgen en Gonnie) onze accommodatie en hebben we een website gebouwd. Enthousiast typten we “La Vecchia Scuola” in en waren we verbolgen dat we pas op de 4e pagina tevoorschijn kwamen. Zo ging toch niemand ons leuke vakantie adresje vinden? Bed and Breakfast La Vecchia Scuola draait inmiddels haar 8e seizoen en staat in de top 10 van beste B&B’s van Italië. Elk seizoen hebben we meer aanvragen dan we aan plek vrij hebben. En daar zijn we natuurlijk super trots op. 

Inmiddels is Google nog veel intelligenter geworden en de concurrentie erg groot. En toch is het mogelijk...ook voor jouw accommodatie. Graag delen wij onze ervaringen met je. 

Vakantie-accommodatie-starten

1. Maak gebruik van sociale media en online platforms

Sociale media en online platforms zijn tegenwoordig onmisbaar als het gaat om het promoten van jouw vakantie accommodatie. Maak een Facebook-pagina aan en start een account op Instagram. Deel regelmatig foto’s en updates over jouw accommodatie. Wacht niet totdat je opengaat en alles 'spik en span' is. Neem toekomende gasten mee in je verhaal door ze al eerder kennis met je te laten maken. Deel je succes maar ook de uitdagingen met ze. 

Eventueel kun je ook gebruik maken van platforms zoals Booking.com en Airbnb om meer boekingen te krijgen. Daarmee vergroot je je bereik. Zorg ervoor dat jouw profiel up-to-date is en dat je goede reviews hebt om potentiële gasten te overtuigen.

2. Zorg voor een aantrekkelijke en gebruiksvriendelijke website

Een aantrekkelijke en gebruiksvriendelijke website is essentieel om meer boekingen te krijgen voor jouw Bed and Breakfast of accommodatie. Zorg ervoor dat de website overzichtelijk is en dat alle belangrijke informatie gemakkelijk te vinden is, zoals de beschikbaarheid van kamers, prijzen en locatie. Gebruik ook mooie foto’s van jouw accommodatie om potentiële gasten te overtuigen. Vergeet niet om de website regelmatig bij te werken en te optimaliseren voor zoekmachines, zodat jouw website online goed te vinden is. 

3. Bied unieke en persoonlijke ervaringen aan

Een geweldige manier om meer boekingen te krijgen voor jouw vakantie accommodatie is door unieke en persoonlijke ervaringen aan te bieden aan jouw gasten. Denk bijvoorbeeld aan het organiseren van een lokale tour, het aanbieden van een kookworkshop met lokale gerechten of het verstrekken van fietsen om de omgeving te verkennen. Door deze extra’s aan te bieden, creëer je een onvergetelijke ervaring voor jouw gasten en zullen ze eerder terugkeren en jouw accommodatie aanbevelen aan anderen.

4. Verhoog de zichtbaarheid van jouw accommodatie met SEO

Een andere effectieve strategie om meer boekingen te krijgen voor jouw Bed and Breakfast is door de zichtbaarheid van jouw accommodatie te vergroten met behulp van SEO (Search Engine Optimization). Door jouw website te optimaliseren voor zoekmachines zoals Google, zullen potentiële gasten jouw accommodatie gemakkelijker vinden wanneer ze online zoeken naar accommodaties in jouw regio. Zorg ervoor dat jouw website relevante zoekwoorden bevat, zoals de naam van jouw stad of regio, en dat de inhoud van jouw website up-to-date en informatief is.

5. Zorg voor positieve reviews en mond-tot-mondreclame

Een van de beste manieren om meer boekingen te krijgen voor jouw accommodatie is door positieve reviews en mond-tot-mondreclame te genereren. Zorg ervoor dat jouw gasten een geweldige ervaring hebben tijdens hun verblijf en vraag hen om een review achter te laten op jouw website of op platforms zoals TripAdvisor of Zoover. Bied ook incentives aan voor gasten die hun vrienden en familie aanbevelen om bij jou te verblijven. Dit kan bijvoorbeeld een korting zijn op hun volgende verblijf of een gratis ontbijt.

Een persoonlijke noot van Jurgen en Gonnie

Steeds meer mensen willen het roer omgooien en naar het buitenland vertrekken. Een nieuw leven opbouwen in Italië, Frankrijk, Spanje of elders. De stap naar een ander leven gaat gepaard met nadenken over een nieuwe manier van inkomsten genereren. Je kunt je baan in Nederland opzeggen en iets soortgelijks zoeken in het buitenland. Veel mensen kiezen er daarentegen voor om een vakantie accommodatie te starten. 

Ook wij dachten 8 jaar geleden na over het opzetten van een nieuw bedrijf samen. Een activiteit waarbij er meer balans zou zijn tussen fysiek werk en met je hoofd bezig zijn. En hoe we 'onze nieuwe plek' open konden stellen voor anderen, zodat meer mensen ervan zouden kunnen genieten. We zijn destijds een Bed and Breakfast in Italië gestart. 

Steeds vaker ontvangen wij berichten van mensen die dezelfde stap willen zetten en willen weten hoe ze een aantal zaken het beste kunnen aanpakken. Vragen o.a. over wie onze website heeft gebouwd of dat ze een kijkje achter de schermen kunnen nemen tijdens een seizoen. We hebben nagedacht hoe we hierin van betekenis kunnen zijn. 
We zijn van plan om een 'online platform met community' te bouwen waar je alle informatie kunt vinden over het opzetten en runnen van je eigen vakantie accommodatie. Een traject waarin je wordt meegenomen in de stappen die je moet zetten, vragen kunt stellen en waar je in besloten kring kunt sparren met andere accommodatie eigenaren die dezelfde plannen hebben. 

Nee, we worden geen verkoopmakelaars! Ondanks dat onze bouwkundige achtergrond en vastgoed expertise er zich prima voor lenen. Maar ons hart zit in het opzetten en runnen van onze Bed and Breakfast, die inmiddels in de top 10 van beste B&B's van Italië staat. Wij denken daarom een meerwaarde te kunnen bieden aan iedereen die een gelijksoortig bedrijf wil gaan opzetten - òf een bestaande accommodatie meer succesvol wil gaan maken. 

Ben jij van plan om jouw droom waar te maken of zoek je naar tips voor meer succes bij jouw huidige vakantie accommodatie? Of vind je het leuk om mee te kijken in ons 'Ik Vertrek' verhaal en een kijkje te nemen achter de schermen van onze Bed and Breakfast? Dan is dit je kans! Reageer via onderstaand contactformulier en geef aan wat je wilt weten. Ook ideeën zijn zeer welkom. En laat vooral ook even weten wat je van dit plan vindt. 

Wil je ook meer boekingen voor je vakantie accommodatie in het buitenland?

Voorheen wisten we weinig over een succesvolle website bouwen. En voordat Gonnie de training 'Hoe trek je klanten aan voor je website' volgde wist ze weinig van SEO of hoe je hoger kon scoren in Google. Ondertussen lukt het om bezoekers langer op de website vast te houden. Of hoe met een betere ‘over ons’ pagina bezoekers aan te trekken die bij de accommodatie passen. 

Een goede website neerzetten en bezoekers er naar toe trekken heeft inspanning nodig. En met de juiste uitleg kun je er zelf heel ver mee komen. Gonnie heeft hiervoor de training “Continu klanten uit je website” gevolgd. De training volg je in eigen tempo maar niet alleen. Want in het laagseizoen is, er in tegenstelling tot het drukke hoogseizoen, vaak meer tijd wanneer je een accommodatie hebt. Telkens kun je een nieuw item oppakken. In een wekelijkse online sessie of via de Facebook groep stel je vragen wanneer je er even niet uitkomt. En samen met de ondernemers in de community komen de beste ideeën op tafel.

In de training van Ik Help jou Online (van Rimke de Groot) hebben we geleerd hoe ze de website hebben kunnen laten groeien. Acht jaar geleden hadden we nooit gedacht om zoveel bezoekers naar deze website te kunnen laten komen, waar regelmatig reserveringen uitkomen. Wil je dezelfde coaching krijgen en training volgen die wij hebben gevolgd? Kijk dan naar de volgende training. 

WEBSITE TRAINING

Gratis 4-daagse online blogtraining 

Wil je dezelfde coaching krijgen en training volgen die Jurgen en Gonnie hebben gevolgd? In november 2023 is er een online event waarin Rimke je in diverse workshops laat zien hoe jij van jouw website een klantenmagneet maakt. Je kunt gratis meedoen. Maar beter nog is om alvast te ontdekken hoe je meer nieuwe klanten uit zichzelf naar jou toe kunt laten komen. Hiervoor moet je goede zoekwoorden op de juiste plekken op je website plaatsen die Google belangrijk vindt. Welke dat zijn? Dat zie je in een handig spiekbriefje van Rimke 'Zoekwoorden plaatsen om hoger te scoren in Google'. Dan kun je je alvast inlezen en ben je klaar voor de gratis Bootcamp in november as. 

GRATIS SPRIEKBRIEF

Podcastinterview: Hoe laat je jouw bedrijf jaarlijks een succes zijn?

Rimke van "Ik Help Jou Online" heeft Gonnie geïnterviewd over hoe wij klanten naar de website trekken en daar reserveringen uit krijgen. Want maandelijks komen er ca. 10.000 bezoekers op de website waaruit dagelijks aanvragen komen. En als je een bedrijf runt waar het in de zomer heel druk is en je eigenlijk alleen in de winter tijd hebt om aan je bedrijf te werken, hoe pak je dan een goede doorlopende marketing aan? En welke rol speelt je website daar dan in? 

De antwoorden hierop hoor je in een Podcast. Beluister deze via je favoriete podcast-app op Soundcloud. Veel luisterplezier!

PS: De emailsoftware waar in de podcast naar verwijzen wordt heeft als voordeel dat je bezoekers kunt traceren die de website hebben bezocht. Hiermee krijg je goed inzicht in je klantprofiel en welke pagina's interessant zijn. Met een cadeautje zoals een gratis e-book kun je bezoekers in een automatisering voeren waarna een reeks van informatie en/of promotie mails volgen. Op deze wijze komen er veel aanvragen bij ons binnen. Het programma dat we hiervoor gebruiken is Mailbue (de Nederlandse versie van Interactive Campain). Via onderstaande link kun je een gratis proefaccount aanvragen voor 14 dagen. Wellicht interessant om er eens in te duiken. 

PROEFACCOUNT

Veelgestelde vragen

Staat je vraag er niet bij? Laat het weten via het contact formulier onderaan deze pagina. 

 • Wat zijn directe boekingen? Rubriek boekingen

  Je kunt zowel directe - als indirecte boekingen ontvangen. Directe boekingen zijn reserveringen die rechtstreeks via jouw website, e-mail of telefoon worden gemaakt. Het bedrag dat staat voor de reservering komt volledig aan de accommodatie eigenaar toe.

  Indirecte boekingen worden daarentegen gedaan via een platform zoals Booking.com waarvoor je een commissie afdraagt. 

 • Hoe krijg je meer directe boekingen Rubriek boekingen

  Het is beter om directe boekingen te genereren - 4 tips om dit voor elkaar te krijgen.

  Toeristische accommodaties zoals vakantiewoningen en campings maken vaak gebruik van externe kanalen en touroperators zoals Booking.com om boekingen te ontvangen. Hoewel dit een effectieve manier kan zijn om gasten te bereiken, kan het aanzienlijk in kosten schelen als boekingen rechtstreeks via je eigen website gemaakt. Maar hoe stimuleer je mensen om direct bij jou te boeken? We geven je 5 tips. 

  1. De beste reclame komt via je eigen gasten, maak ambassadeurs van ze.
  2. Zorg dat je 'Top of mind' bent, ben actief met versturen van nieuwsbrieven, sociale media etc.
  3. Houd je website uptodate door regelmatig nieuwe informatie te plaatsen.
  4. Een terugkerende advertentie maakt dat je steeds meer bekendheid krijgt. 

 • Hoe kun je meer boekingen krijgen door sociale media in te zetten? Rubriek boekingen

  Er zijn diverse platforms om meer zichtbaarheid te krijgen. Met foto's en video's van bijvoorbeeld je vakantiewoning, kun je aandacht trekken. Plaats deze daarom op sociale media zoals Instagram, Facebook, TikTok (video's) of Youtube (Shortvideo's). Gebruik hastags (#vakantiewoning) om gevonden te worden bij een zoekopdracht. Probeer bezoekers via je sociale media profiel door te laten gaan naar je website. 

Dit is een contactformulier. Heb je andere vragen of ben je op zoek naar iets?

Wil je extra informatie, graag iets bespreken of kennis met ons maken? Neem contact op via dit formulier. Je krijgt altijd antwoord. 

Anderen bekeken ook:

BB runnen

Nederlanders de media

Deze website gebruikt cookies om ervoor te zorgen dat u de beste mogelijke ervaring krijgt op deze website. Lees meer