• Biennale Venetië Biennale Venetië Biennale Venetië

Biënnale Arte 2024 van Venetië

De Venetiaanse Biënnale is een cultureel kunstspektakel dat elke twee jaar terugkeert naar de prachtige stad Venetië. Dit evenement trekt kunstliefhebbers aan van over de hele wereld. Vanaf 20 april verandert Venetië voor de 60e Biënnale editie in een bruisend centrum van creativiteit en culturele uitwisseling. 

Met zijn oorsprong in 1895, is de Biennale uitgegroeid tot een belangrijke kunsttentoonstelling. Er worden werken gepresenteerd van gerenommeerde kunstenaars en nieuwkomers in de kunstscene. Je vindt er schilderijen en sculpture en een uiteenlopende mix van artistieke expressies.

Het is niet alleen de kunst die deze Biennale zo speciaal maakt. Het historische en pittoreske Venetië dient als achtergrond voor deze grootse tentoonstelling, wat diverse bezoekers aantrekt. Of je nu een kunstkenner bent of gewoon nieuwsgierig naar het prachtige Venetië, tijdens de Biennale ga je op een cultureel avontuur dat je nog lang bij zal blijven.

Waarom je de Biënnale gezien moet hebben

Waarom je de Biënnale gezien moet hebben

De eerste Internationale Kunsttentoonstelling, later meer bekend als de Biënnale, werd georganiseerd door de Venetiaanse stadraad om de moderne kunst te promoten alsmede de stad Venetië te positioneren als culturele hoofdstad. De Biënnale heeft door de jaren heen diverse disciplines omarmd zoals beeldende kunst, film, en dans, theater en muziek en niet te vergeten architectuur. Hiermee groeide het evenement met ruim 800.000 bezoekers al snel uit tot een invloedrijk internationaal platform voor kunstenaars van over de hele wereld. 

De internationale schaal biedt een unieke gelegenheid om een breed scala aan artiestieke perspectieven en stijlen te ervaren. Daarnaast staat de Biënnale bekend om haar experimentele en 'avant-garde' openheid in diverse kunstvormen. Je vindt er dan ook de meest nieuwe ideeën van kunstenaars die hun grenzen proberen te verleggen. Het kunstevenement is opgedeeld in meerdere paviljoenen en locaties verspreid over Venetië. Van schilderkunst, beelhouwkunst tot video's, installaties en performancekunst is er voor ieder wat wils. De historische stad Venetië is bij uitstek het decor voor de Biënnale, omdat je als bezoeker niet alleen kunt genieten van de hedendaagse kunst, maar ook van de sfeer van de stad zelf. 

Foto: labiennale.org

Hoogtepunten van eerdere edities

Hoogtepunten van eerdere edities

De Venetiaanse Biënnale heeft door de jaren heen heel wat memorabele momenten gekend. Een van de meest spraakmakende edities was die van 2019, waar Litouwen werd bekroond met de Gouden Leeuw voor hun provocerende installatie genaamd "Sun & Sea (Marina)" die het milieubewustzijn en de klimaatverandering onder de loep nam. 

Het publiek werd meegenomen in een kunstmatig strand, compleet met zand, water en mensen die in 'de zon' lagen. Met zijn kritische blik op de hedendaagse milieuproblemen en de impact van massatoerisme werd 'Sun & Sea' geprezen en bekroond als beste internationale paviljoen. 

Verschillende paviljoens die worden toegewezen aan specifieke landen

Verschillende paviljoens die worden toegewezen aan specifieke landen

De paviljoens op de Biënnale dienen als locaties voor de nationale deelnames. Elk land kan hier zijn eigen deelnemers selecteren om uiting te geven aan de culturele identiteit en de artistieke visie te presenteren. Permanente paviljoenen zijn in de 'Gardini della Biënnale' en landen zoals Italië, Duitsland, Frankrijk, Japan, de Verenigde Staten (en nog meer) kunnen hier gebruik van maken. In het historische 'Arsenale', een scheepswerf in Venetië, dient als belangrijke locatie voor internationale deelnames. Daarnaast is er ook een 'Centraal' paviljoen dat dient voor speciale evenementen. Verder zijn er tal van locaties verspreid over Venetië, zoals kerken theaters en historische gebouwen of pleinen, die worden gebruikt voor de Biënnale. 

Foto Arsenale: labiennale.org


Deelnemende kunstenaars Biënnale 2024

Het meest belangrijkste voor de Biënnale 2024 zijn natuurlijk de tentoonstellingen en werken van de deelnemende kunstenaars. Met als thema 'Foreigners Everywhere' zijn 331 kunstenaars zorgvuldig geselecteerd uit de hele wereld om hun land te gaan vertegenwoordigen met een breed scala aan artistieke stijlen en disciplines. De editie 2024 is samengesteld door Adriano Pedrosa, artistiek directeur van het Museu de Arte de São Paulo. Met het thema legt hij de nadruk op de ervaringen als buitenlander in de onderling verbonden wereld van vandaag, waarbij hij reflecteert op de mondiale crises die verband houden met migratie, identiteit en de barrières die door naties en culturen worden opgeworpen. 

De lijst met uitgenodigde deelnemers vind je op deze pagina

kunstenaars film kunstenaars film kunstenaars film

Informatie over tickets, openingstijden en overnachten

Op de officiële website van de Biennale vind je informatie over de voorverkoop van tickets. Vaak worden er verschillende soorten tickets aangeboden, waaronder dagkaarten, passe-partouts voor meerdere dagen en speciale tickets voor specifieke evenementen of locaties. Je kunt beter vooraf online tickets kopen, daarmee voorkom je lange wachtrijen tijdens openingsweekenden en vakanties. Voor studenten, senioren en groepen zijn er kortingen beschikbaar. Alle informatie over kaartverkoop vind je hier

Zorg ervoor dat je in je planning in ieder geval de paviljoenen 'Giardini' en 'Arsenale' opneemt, omdat dit de belangrijkste locaties van de Biënnale zijn waar de meeste nationale en internationale deelnames worden gehouden. Op het officiële programma van de Biënnale vind je ook de andere locaties verspreid over Venetië. 

De Biënnale is over het algemeen open van 's ochtends tot laat in de middag of avond. Dit kan namelijk verschillen per locatie of programma. Omdat de exacte openingstijden kunnen variëren, is het handig om vooraf de website te checken. 

Algemene openingstijden: De Biënnale is meestal geopend van 's ochtends tot laat in de middag of avond, afhankelijk van de locatie en het programma. De exacte openingstijden kunnen variëren, dus controleer hier de officiële website voor actuele informatie. Ook de speciale evenementen (opening, lezingen of rondleidingen) hebben specifieke data en tijden. Tijdens de openingsweekenden of vakantie- en feestdagen kun  je sommige locaties beter mijden. 

Castello is een van de wijken die bekend staat om de Biënnale. Je vindt hier een groot groen park (met paviljoen 'Giardini') en het paviljoen 'Arsenale'. Er zijn ook goede restaurants te vinden en er zijn leuke lokale bezienswaardigheden te zien (bijv. de boekwinkel Acqua Alta). Er is veel te vinden wanneer je je wilt onderdompelen in de plaatselijke kunst en cultuur. Overnachten kun je in hotel Ca' dei Dogi (4 sterren) of hotel Metropole Venezia (5 sterren). 

Veelgestelde vragen over de Biënnale

 • Wat is de beste tijd om de Biennale in Venetië te bezoeken? Rubriek evenementen

  Om de drukte te vermijden kun je beter de openingsweekenden mijden. Dan zal het drukker zijn omdat er diverse programma's worden gehouden. Over het algemeen zullen weekenden drukker zijn dan de dagen in het midden van de week. Voor wat betreft het weer zijn de lente en vroege zomer (mei en juni) over het algemeen aangenaam zijn vanwege milde temperaturen en weinig neerslag. Boek op tijd je hotel, vanwege de beschikbaarheid en beste prijzen. 

 • Welke gratis evenementen zijn er tijdens de Biënnale? Rubriek evenementen

  Er zijn diverse gratis evenementen beschikbaar voor bezoekers zoals staatoptredens, lezingen, openbare rondleidingen, workshops of filmvertoningen. Raadpleeg hier het programma van de Biënnale en kijk welke evenementen en activiteiten er worden gehouden zonder extra kosten. 

 • Hoe kun je bij de diverse Biënnale locaties komen? Rubriek evenementen

  Venetië heeft een uitgebreid netwerk van 'Vaporetto's' (waterbus), watertaxi's en gondels waarmee je bij de 'Giardini' en 'Arsenale' kunt komen. De organisaties zorgt ook voor zogenaamde 'loopbruggen' waarmee diverse locaties ondelring worden verbonden. En Venetië staat ook bekend om zijn smalle straten en kanalen waarmee je de diverse paviljoens gemakkelijk te voet kunt bereiken. 

 • Wat kost een ticket voor de Biënnale? Rubriek evenementen

   Een kaartje kost rond de 25 euro. In de vroeg kaartverkoop kun je enkele euro's korting krijgen. Alle informatie over kaartverkoop vind je hier

Meer aankomende evenementen