Wat is een bnb in Italie?

Zo nu en dan krijgen we gasten die voor de eerste keer in een Bed and Breakfast (BnB) overnachten. En ondanks dat een website veel duidelijkheid kan geven, blijft het de vraag wat je allemaal kunt gaan verwachten. Best begrijpelijk, want wat is een Bed and breakfast nu precies?

Een overnachting in een Bed & Breakfast?

Het programma “Bed & Breakfast” is ondertussen bij velen bekend. Drie stellen die allemaal een Bed and Breakfast runnen, gaan een nachtje bij elkaar slapen. Het echtpaar dat aan het einde het meeste geld krijgt van de overige stellen, heeft gewonnen. Is dit de B&B die je tijdens een vakantie in Italië aantreft?

In het Engels vertaald betekent Bed and Breakfast heel eenvoudig ‘Bed en Ontbijt’ – en dat bieden de meeste accommodaties ieder op een eigen manier. Over het algemeen gaat het om een kleinschalige accommodatie waarbij het ontbijt in de prijs zit. Het concept bestaat al jaren, denk aan de kloosters die al tijden een mogelijkheid tot slapen en ontbijten boden. Ook stelden mensen hun huis beschikbaar om wat extra’s te verdienen.

In die tijd stond een B&B dan ook meer bekend als een low-budget overnachting. Tegenwoordig kiezen eigenaren bewust voor het concept en doen hun uiterste best om een overnachting zo prettig mogelijk te maken. Het ontbijt is uitgebreid met verse streekproducten. Je krijgt een warm welkom en de beste tips over de omgeving.

Wat is het verschil met een BnB in Italië?

Elke B&B is uniek omdat het een ‘ontwerp’ is van de persoonlijkheid en passie van de eigenaren. Dit maakt dat ze leuk zijn om te bezoeken en telkens weer anders zijn. In Nederland zie je allerlei nieuwe vormen zoals omgebouwde woonboerderijen, chalets en wellness’ B&B’s. In ieder geval danken ze hun charme aan de kleinschaligheid. Over het algemeen zie je geen personeel en wordt de B&B gerund door de eigenaar (met of zonder partner).

In Italië vind je over het algemeen Nederlanders die hun B&B-droom hebben laten uitkomen. In het populaire televisieprogramma “Ik-vertrek” worden Nederlanders gevolgd die in het buitenland een bed and breakfast gaan beginnen. De kersverse B&B houder in Italië moet over het algemeen zijn hoofdinkomsten halen uit de accommodatie. Terwijl het in Nederland bij een Bed and Breakfast vaker om slechts een nevenactiviteit gaat.

De Italiaanse accommodaties van de B&B eigenaren liggen over het algemeen op de mooiere plekken, zij het soms wat afgelegen. En daarvoor krijg je een unieke beleving met hartelijk ontvangst, proeverijen uit de Italiaanse keuken en de beste tips voor de omgeving. Ondertussen zijn steeds meer landgenoten gaan logeren bij Nederlanders in Italië. Lees hier een Ik-vertrek verhaal van een Nederlands stel dat het roer heeft omgegooid en een nieuwe B&B in Italië is begonnen. 

Zijn er nadelen aan een Bed and Breakfast?

Wanneer je kiest voor anonimiteit en liever geen contact hebt met een gastheer/vrouw of andere gasten, kun je beter voor bijvoorbeeld een hotel kiezen. Een hotel is dan ook grootschaliger dan een B&B waardoor je vaak meer betaalt. Personeel zorgt daarin voor alle receptie- en huishoudelijke taken. Hiervoor krijg je meestal een restaurant en bar waar je ’s avonds nog een maaltijd kunt krijgen.

Geen anonimiteit maar heb je graag veel privacy? Dan kan een Bed and Breakfast alsnog een oplossing zijn. Let erop dat de kamers privé-sanitair hebben. Vaak wordt ook een eigen opgang voor gasten aangeboden. Veel B&B’s hebben een royale tuin of een gezellige loungeplek binnen of op het terras. Heerlijk om even te onthaasten onder het genot van een glas wijn. Informeer daarom ook naar de luxe en extra faciliteiten die bij de accommodatie horen.

Krijg je in een B&B alleen een bed met ontbijt?

Tijden zijn veranderd. Er zijn nog accommodaties die alleen bed en ontbijt bieden, maar zeker in Italië zie je steeds meer B&B’s die naast een ontbijt ook een diner aanbieden enkele keren per week. Veel eigenaren vinden het daarnaast ook leuk om workshops of uitstapjes te organiseren. Vraag je gastheer of vrouw dan ook over tips over de omgeving en waar de leuke restaurantjes zijn. Vaak liggen er kaarten of routes klaar zodat je direct op pad kunt.

Tip voor een vakantie in een luxe BnB in Italië?

In het hartje van het prachtige de Marken in Italië staat de luxe Bed and Breakfast La Vecchia Scuola. Deze voormalige plattelandsschool is omgetoverd tot een riante vakantiewoning met sfeervolle kamers en authentieke Italiaanse ornamenten. Vanuit de tuin geniet je van een zwembad met prachtig uitzicht op de heuvels van Le Marche. De accommodatie heeft Nederlandse eigenaren en ligt een klein halfuurtje van zee (aan de Adriatische kust) en het vliegveld van Ancona (Falconara). De tweepersoonskamers zijn comfortabel en ieder voorzien van eigen badkamer.

La Vecchia Scuola is stijlvol gerenoveerd met een vleugje luxe. Er zijn diverse lounge plekken met koele drankjes of espresso. Er is een fitnessplek met crosstrainer, loopband en roeitrainer. En vanaf 2018 kun je ook genieten van een zwembad met buitenkeuken.

Voor een indruk over deze Italiaanse regio, download hier een gratis E-book over Le Marche.

Deze website gebruikt cookies om ervoor te zorgen dat u de beste mogelijke ervaring krijgt op deze website. Lees meer