Blog

Inspiratie over Italië. Reis mee door Italië om te genieten van mooie films, leuke dorpjes, lekker eten (recepten) en nog veel meer.  Geef je op en ontvang nog meer tips en Italië inspiratie of neem een kijkje in onze laatste mail met Italië inspiratie. Buon divertimento!

Interviews met gasten

We proberen met de website van La Vecchia Scuola veel duidelijkheid te geven. Desondanks kan het toch wat minder helder zijn wat je kunt verwachten wanneer je voor de eerste keer bij ons komt logeren. Best begrijpelijk, want wat is een  Bed and breakfast nu precies? Eerder schreven we er een artikel over: Voor de eerste keer logeren in een Bed and Breakfast

Met een interview van onze gasten proberen we meer duidelijk voor je te krijgen over wat we allemaal te bieden hebben. Want wie kan dat nu beter vertellen dan iemand die bij ons gelogeerd heeft? Zodat je als toekomstige gast beter weet wat je kunt verwachten tijdens een verblijf op La Vecchia Scuola. Vragen als "Hoe kijk je terug op jouw verblijf in 2018"? "Welke verbeteringen zie jij voor La Vecchia Scuola in 2019"? Deze vragen en nog meer stelden wij aan verschillende mensen die hebben gelogeerd op La Vecchia Scuola. Je neemt hiermee een kijkje achter de schermen.

We beginnen met een persoonlijk verhaaltje over de gast zelf. En waarom zij kiezen voor Italië als vakantieland. Verder lees je over de tijd die gasten hebben beleefd bij Jurgen en Gonnie en welke verbeteringen er nog zijn. Lees het allemaal in onze blog "Interviews met gasten". Voor recensies kun je ook terecht op Zoover

Interviews met gasten

Zoek je een vakantiewoning in Italië?

Dit nieuwbouw project wordt gebouwd in Cingoli (het balkon van Le Marche), in een prachtige groene omgeving, op minder dan 2 km van het historische centrum. Het wooncomplex zal bestaan uit 4 villa's, ieder met een balkon en garage. In de tuin kun je genieten van je eigen zwembad. 

Alle woningen zullen in een hoge energie klasse worden gebouwd, uitgerust met fotovoltaïsch systeem met zomer / winter airconditioning en ventilatiesysteem. De omvang van de villa's varieert van 350 - 470 m3. Kaveloppervlakte varieert van 2300 - 3500 m2.

Het plan is ontworpen door een professioneel team met architect en aannemer. Er is een uitgewerkt ontwerp met 3D impressies beschikbaar. Toch liever 1 villa of andere bouwstijl? Veel is nog bespreekbaar. Neem bij interesse contact met ons op, we kunnen je verder helpen. 

 

Emigratiecoach

Lente pasta met kruidige salade

Lente pasta! Heerlijk om in deze tijd van het jaar te genieten van lichte gerechten met frisse smaken. Onze favoriet is een voorjaars pasta met kruidige salade. Een Italiaanse vriendin noemde de pasta een ‘Carbonara’ met de ‘onjuiste ingrediënten’. Heel verrassend vond ze het dan wel weer. En nadat ze 2x heeft opgeschept, hebben wij het vertrouwen dat het gesmaakt heeft. We delen het recept graag met je. 

Het gerecht is erg eenvoudig en staat in een handomdraai op tafel. Lekker met de salade erbij. Je kunt ervoor kiezen om de pasta zelf vers te maken. Dat is natuurlijk het lekkerste. Maar heb je wat minder tijd? Snijd dan 500 gr verse lasagne vellen in reepjes. Past ook prima in het gerecht.

We hebben ook een heerlijke wijn voor je uitgezocht. Lees verder voor het recept van deze verse lente pasta met kruidige salade

Buon appetito!

Lente pasta

La festa della donna - internationale vrouwendag

Op 8 maart vieren we feest in Italië. Het is La Festa della Donna! Sinds wij in Italië wonen geven vriendinnen elkaar Mimosa. Het eerste bosje kreeg ik in 2016 van onze lieve buuf! En sinds die periode doe ik trouw mee aan de feestdag. ’s Avonds gaan we gezellig uit eten. Het viel me direct op hoe opvallend uitbundig alle dames eruit zien op deze avond. En er is zelfs een DJ ‘in the house’.  De dames weten er wel een feestje van te maken.

Wat is de reden voor vrouwen om op 8 maart de bloemetjes (in dit geval de mimosa) eens goed buiten te zetten? En wat doen de mannen die avond? Ik schreef er onlangs leuk blog artikel over. Lees het in La festa della Donna - internationale vrouwendag

La festa della donna - internationale vrouwendag

Interview rubriek Emigratiecoach

Ik (Gonnie) ben geïnterviewd voor een rubriek "Persoonlijk verhaal van iemand die naar het buitenland verhuisde" door Aimée. Aimée is zelf 3 jaar geleden naar Frankrijk verhuist met haar man en dochter. En zij weet ondertussen wat er komt kijken bij een emigratie. Vanuit haar eigen ervaring heeft zij De Emigratiecoach opgericht en begeleidt zij mensen bij de nieuwe start naar het buitenland. Omdat wonen in het buitenland mooi kan zijn, maar dat betekent niet automatisch dat je gelukkig bent. Aimée wil je helpen bij de schaduwkant van de emigratie, zodat je je sneller thuis gaat voelen.

In de rubriek van Aimée lees je iedere week een persoonlijk verhaal van iemand die naar het buitenland verhuisde. Want het blijft immers leuk om een inkijkje te krijgen in het leven van iemand anders. En ook leerzaam om te zien hoe anderen hun leven in het buitenland hebben opgebouwd. Aan de hand van een aantal vragen vertelt Gonnie over haar leven in het buitenland en geeft ze je tips hoe je je snel(ler) thuis kunt voelen in het buitenland.
Lees hier het verhaal van Gonnie uit Italië.

Emigratiecoach

De perfecte vakantiedag in Le Marche

De ochtend begint met het ontwaken van La Vecchia Scuola. De geur van koffie en versgebakken brood, gasten die van de ochtendzon en het mooie uitzicht genieten. De vogels die fluiten, afgewisseld met de belletjes van Rosso en Scooter (onze 2 poezen) die hun ochtendwandeling rondom het huis maken. Jurgen dekt buiten de tafels voor het ontbijt en ik maak het verse fruit, sap en een dolce klaar. Na het ontbijt gaan we naar de markt. Heerlijk om te zien hoe de bevolking verse vis, groenten en kazen kopen. Op de markt ontmoeten we .....

Vakantiegangers stellen ons vaak de vraag hoe wij onze dagen doorbrengen wanneer we vrije tijd hebben. In de blog Going Local van Sogno Italiano geven wij tips over hoe wij onze dag graag invullen tijdens de zomermaanden. Zodat ook jouw vakantietrip uniek en local wordt. Ben je benieuwd naar meer van onze emigratieverhalen? Of lees hier hoe ons allereerste seizoen is verlopen.

Uit eten strand

7 Redenen om rechtstreeks te boeken

Op 6 februari is het #Bookdirect dag. Een initiatief van accommodatie houders om jullie op de voordelen te wijzen van het rechtstreeks boeken. En ondanks dat onze aanvragen 90% rechtstreeks worden gedaan, hebben wij de voordelen voor je op een rij gezet.

We geven je graag inzicht geven in de werkwijze van een bekende grote reisorganisatie (die met een B). Zij vragen een commissie van circa 15% die op de kamerprijs komt. Deze betaal je dus extra als gast. Vervolgens moet je als gast vaak direct aanbetalen. Wij krijgen de vergoeding voor het verblijf pas 1 maand nadat de gast is vertrokken. Nieuwsgierig naar de overige 6 voordelen? We hebben ze voor je op een rijtje gezet. Doe er je ‘voordeel’ mee en boek rechtstreeks.

Bookdirect

De eerste keer in een Bed and Breakfast

Zo nu en dan krijgen we gasten die voor de eerste keer in een Bed and Breakfast (B&B) overnachten. En ondanks dat een website veel duidelijkheid kan geven, blijft het de vraag wat je allemaal kunt gaan verwachten. Best begrijpelijk, want wat is een Bed and breakfast nu precies?

Het programma “Bed & Breakfast” is ondertussen bij velen bekend. Drie stellen die allemaal een Bed and Breakfast runnen, gaan een nachtje bij elkaar slapen. Het echtpaar dat aan het einde het meeste geld krijgt van de overige stellen, heeft gewonnen. Is dit de B&B die je tijdens een vakantie in Italië aantreft? Lees het allemaal hier in de blog over wat is een Bed and breakfast?

Bed and breakfast Italië

Hoe is het om in Italië te trouwen?

Trouwen in Italië is echt een geweldige belevenis. Nadat we zelf een bruiloft van dichtbij hebben meegemaakt vorig jaar, kunnen we dit alleen maar beamen. Italië is tenslotte het land van de liefde, van heerlijk culinair genieten en glooiende heuvels. Ook heeft Italië veel middeleeuwse stadjes met historische gebouwen die een mooie setting bieden voor de trouwceremonie of het aansnijden van de taart.

Je trouwdag in Italië duurt vaak 3x zo lang. Dat is misschien wel het meest bijzonder aan een trouwerij in Italië. Een weekend lang genieten met de liefste familie en vrienden die je hebt uitgenodigd. Het is een levenservaring die je altijd bij je zal dragen. Samen met al je gasten die op jullie uitnodiging helemaal naar Italië zijn gekomen.

In Nederland gaat trouwen er heel anders aan toe dan in Italië. Waar ‘m het verschil dan in zit? Lees hier verder leuke Italiaanse bruiloft weetjes. 

bruidstafel

Jamie kookt Italië

Hoe arm of rijk je ook bent, in Italië eet iedereen heel erg goed; eenvoudige, mooie en toegankelijke producten vind je standaard terug in iedere keuken. Jamie Oliver keert met Jamie kookt Italië terug naar zijn culinaire roots. Want er is nog zo veel te ontdekken. Jamie kookt Italië bevat meer dan 140 van de allerbeste Italiaanse recepten, die allemaal aan de Jamie-standaard voldoen. Overheerlijk, no-nonsense, van gezond tot comfort food en vriendelijk voor je portemonnee en je schaarse kooktijd. 

Met dit boek betuigt Jamie Oliver eer aan de Italiaanse keuken. Hij draagt het boek op aan de mannen die zijn liefde ervoor hebben aangewakkerd: Antonio Carluccio en Gennaro Contaldo. Via een rondreis langs nonna's ('grootmoeders') van diverse pluimage presenteert Jamie bekende en minder bekende gerechten uit alle hoeken van het land. De nonna's zijn allemaal geportretteerd met foto's en een korte (culinaire) biografie waardoor je een mooi beeld krijgt van de traditionele Italiaanse (streek)keuken. Klassieke bereidingen wisselen af met Jamie's eigen creaties. Bron: Bol.com 

Een feestdagen kookboektip! Want veel hobby kokers zijn fan van dergelijke kookboeken. Het geeft je nieuwe inspiratie om de Italiaanse keuken verder te ontdekken. Een leuk cadeau voor onder de kerstboom. Je kunt het nieuwste boek Jamie Oliver kookboek over Italië hier bestellen. 

Of houd je van de echte Italiaanse avonden met goed gezelschap, lekkere wijn en heerlijk Italiaanse gerechten? Kijk hier eens verder voor een echte Italiaanse avond

Jamie kookt Italië

Nieuwe serie over Italië op TV

De meeste vakantiebezoekers van Italië kennen de Italiaanse cultuur als ‘genieten van het leven’. Italië is tenslotte het land van zon, mooie Italiaanse dorpjes, samenzijn met familie en veel culinair genieten. Maar er is ook een andere zijde…

Als Nederlandse inwoner in Italië krijg je daar wat meer van mee dan wanneer je Italië als vakantiebestemming bezoekt. En na 3 jaar inwonerschap (wij zijn geëmigreerd en wonen wij alweer 3 jaar in Le Marche), leer je ook een andere kant van Italië kennen.

Sinds 2018 heeft Italië een coalitie van extreem rechts (Lega Nord van Matteo Salvini) en de Vijfsterrenbeweging 5 Stelle van Luigi di Maio die de grootste partij van Italië is geworden. Vaak klagen de Italianen dan ook niet over het weer, maar over de politiek, de bureaucratie en de economie.

Presentator Rick Nieman heeft voor WNL door Italië gereisd met als doel te onderzoeken wat er allemaal speelt anno 2019. Hij spreekt met de Italiaanse burgers en reist hiervoor door het noorden (Bologna, Torino en Milano), het midden van Italië (Roma en Firenze) en het zuiden (Sicilia, Puglia en Napoli).

Een andere kant van Italië. Rick Nieman gaat met zijn eigen reisprogramma langs de Romeise wegen proberen te achterhalen wat er aan de hand is met het land dat hij al zoveel jaren heeft bezocht. Acht afleveringen lang met ontroerende verhalen van gewone Italianen. Elke aflevering gaat over 1 thema.

Rick wil erachter komen waarom Italië zich afkeert van de EU, wat er gebeurt met de immigranten die Italië massaal overspoelde in 2015 en waarom bijna elke Italiaan stemde op de jonge Luigi di Maio (31 jaar) van  5 Stelle die nog nooit regeringsverantwoordelijkheid droeg?

Langs Romeinse Wegen is vanaf 3 februari elke zondag te zien op NPO2 om 20:15 uur. Geef je op voor meer Italië inspiratie. Bron en foto: WNL.

Romeinse wegen van Rick Nieman WNL

Italiaanse serie voor de winteravond

Samenvatting: Lila en Elena wonen in een volkswijk in Napels, in een tijd waarin het ondenkbaar is dat meisjes hun tijd verspillen met leren. De intelligente Lila moet van school om te gaan werken. Ze probeert aan haar milieu te ontsnappen door jong te trouwen. Haar beste vriendin Elena mag wél verder leren, maar beseft maar al te goed hoeveel slimmer Lila is. En mooier. Amica geniale (De geniale vriendin) speelt zich af tegen de achtergrond van het Italië van de laatste zestig jaar. 

De geniale vriendin is de eerste van Ferrantes vier Napolitaanse romans. Je kunt het boek dus ook lezen. 

In Nederland en België kun je de serie zien, namelijk bij Canvas. Zij starten met de eerste uitzending (van totaal zeven) op dinsdag 25 december, Eerste Kerstdag, om 22.00 uur.  In Italië is de serie al eerder te zien op RAI 1 (vanaf 27 november). Veel kijkplezier!

Of kijk hier naar een echte Italiaanse filmavond met buitenbioscoop. Achterovergeleund in een loungebank onder de portico met een glas wijn in je hand. Helemaal prima toch?

Italiaanse film

Nieuw: oefenboek Grammatica Italiaans Van Dale

Het nieuwe oefenboek Grammatica Italiaans van Van Dale is uit! Onmisbaar wanneer je ook Italiaans wilt gaan leren. Met dit gloednieuwe boek oefen je de Italiaanse grammatica op elk niveau, van A1 tot C2. Dit oefenmateriaal maakten ze op verzoek van docenten. Grammatica kun je namelijk het beste leren door er veel mee te oefenen. 

OF doe mee aan de Italiaanse taalweek. Volg 5 dagen praktijk en theorie les in Italië voor beginners en gevorderden. Een prachtige kans om de Italiaanse taal te leren in combinatie met activiteiten waarbij de lesstof direct toegepast kan worden. Zie hier het programma. Wees op tijd, want er is nog maal 1 kamer beschikbaar. 

Italiaans cursusboek

Deze website gebruikt cookies om ervoor te zorgen dat u de beste mogelijke ervaring krijgt op deze website. Lees meer