Wat is een bedandbreakfast of agriturismo?

Wat is precies een bedandbreakfast, agriturismo of AirBNB? Wat zijn verschillen en waar kun je het beste naartoe gaan voor een vakantie in Italië?

Zo nu en dan krijgen we gasten die voor de eerste keer in een Bed and Breakfast (B&B of BnB) overnachten. En ondanks dat een website veel duidelijkheid kan geven, blijft het de vraag wat je allemaal kunt gaan verwachten. Best begrijpelijk, want wat is een Bed and breakfast nu precies? We leggen de diverse accommodatie mogelijkheden aan je uit. 

 

Wat is een bed and breakfast?

Het programma “Bed & Breakfast” is ondertussen bij velen bekend. Drie stellen die allemaal een Bed and Breakfast runnen, gaan een nachtje bij elkaar slapen. Het echtpaar dat aan het einde het meeste geld krijgt van de overige stellen, heeft gewonnen. Is dit de B&B die je tijdens een vakantie in Italië aantreft?

In het Engels vertaald betekent Bed and Breakfast heel eenvoudig ‘Bed en Ontbijt’ – en dat bieden de meeste accommodaties ieder op een eigen manier. Over het algemeen gaat het om een kleinschalige accommodatie waarbij het ontbijt in de prijs is inbegrepen. Het concept bestaat al jaren, denk aan de kloosters die al tijden een mogelijkheid tot slapen en ontbijten boden. Ook stelden mensen hun huis beschikbaar om wat extra’s te verdienen.

In die tijd stond een B&B dan ook meer bekend als een low-budget overnachting. Tegenwoordig kiezen eigenaren bewust voor het concept en doen hun uiterste best om een overnachting zo prettig mogelijk te maken. Het ontbijt is uitgebreid met verse streekproducten. Je krijgt een warm welkom en de beste tips over de omgeving.

Een agriturismo in Italië

Slapen bij de boer kan in een agriturismo. Een agriturismo is namelijk een boerenbedrijf dat niet alleen gebruikt wordt voor de agricultuur. Vaak worden er ook een aantal kamers of appartementen verhuurd aan gasten. De meeste boeren hebben olijf- en wijngaarden voor de productie van wijn en verse olijfolie. Vaak wordt er ook een restaurant gerund voor de lokale bevolking. Favoriet bij de Italianen voor een gezellige lunch of uitgebreid diner op zondag.

Ondertussen zijn er veel agriturismi in Italië te vinden. Het verblijf varieert van een eenvoudige kamer tot een luxe appartement. Voor de kampeerders is er vaak een mogelijkheid om te verblijven op een van de kampeerplaatsen op het terrein.

Weet je weinig over het boerenleven in Italië? Wellicht is een agriturismo dan iets voor jou. Omdat veel agriturismi op het Italiaanse platteland liggen, kun je er vaak rust en ontspanning vinden. Om de omgeving te verkennen is een auto daarom onmisbaar. En het is handig om je te realiseren dat je bij een Italiaanse boerenfamilie overnacht. Met name de kleinere agriturismi worden gerund door Italianen die nog weinig Engels spreken. Handig daarom om ook een woordje Italiaans te kunnen spreken.

Wat is Airbnb?

Het meest specifieke kenmerk van Airbnb is het online platform (een online marktplaats) voor de verhuur en boekingen van privé accommodaties. Want oorspronkelijk is Airbnb ontstaan voor mensen die op zoek zijn naar een huis, appartement of kamer bij een particulier. Tegenwoordig bieden ook professionele verhuurders hun Bed and Breakfast, hotelkamer en zelfs vakantiehuis aan op de website van Airbnb.  

Het woord Airbnb is een samenvoeging van ‘Airbed’ (oftewel luchtbed) en het woord ‘Breakfast’. De betekenis van Airbnb is dus eigenlijk ‘luchtbed met ontbijt’. Inmiddels kun je een luxe appartement of woning huren in meer dan bijna 200 landen.

Er zijn inmiddels bezwaren ontstaan ten aanzien van Airbnb. Dit heeft zoal te maken met ‘over toerisme’ in enkele grote steden zoals Amsterdam. En het massaal opkopen van investeerders van huizen om deze op Airbnb aan te bieden.

Je kunt Airbnb ook vergelijken met andere grote reisorganisaties zoals Booking.com en waar je behoorlijke toeslagen betaalt voor de reservering. Niet iedereen blijkt bekend te zijn met de toeslagen die je als gast betaalt via diverse boekingssites. Zorg dat je precies weet welke toeslagen je betaalt en lees verder voor 8 voordelen om jouw vakantie rechtstreeks te boeken.

  • Bed and breakfast, agriturismo of Airbnb?
  • Bed and breakfast BnB in Italië
  • Wat is een agriturismo
  • Logeren bij Nederlanders in Italië

Bed and breakfast bij Nederlanders in Italië

Elke Bed and breakfast (B&B) is uniek omdat het een ‘ontwerp’ is van de persoonlijkheid en passie van de eigenaren. Dit maakt dat ze leuk zijn om te bezoeken en telkens weer anders zijn. In Nederland zie je allerlei nieuwe vormen zoals omgebouwde woonboerderijen, chalets en wellness’ B&B’s. In ieder geval danken ze hun charme aan de kleinschaligheid. Over het algemeen zie je geen personeel en wordt de B&B gerund door de eigenaar (met of zonder partner).

In Italië vind je over het algemeen Nederlanders die naar Italië zijn geëmigreerd en hun Ik-vertrek droom hebben laten uitkomen. In het populaire televisieprogramma “Ik-vertrek” worden Nederlanders gevolgd die in het buitenland een bed and breakfast gaan beginnen. De kersverse B&B houder in Italië moet over het algemeen zijn hoofdinkomsten halen uit de accommodatie. Terwijl het in Nederland bij een Bed and Breakfast vaker om slechts een nevenactiviteit gaat.

De Italiaanse accommodaties van de Nederlandse B&B eigenaren in Italië liggen over het algemeen op de mooiere plekken, zij het soms wat afgelegen. En daarvoor krijg je een unieke beleving met hartelijk ontvangst, proeverijen uit de Italiaanse keuken en de beste tips voor de omgeving. Ondertussen zijn steeds meer landgenoten gaan logeren bij Nederlanders in Italië. 

5 Redenen voor een B&B in Italië met Nederlandse eigenaren

Er zijn diverse accommodaties te vinden in Italië waar je kunt kiezen uit een eigen appartement of een eigen vakantiewoning. Dit betekent bij aankomst een sleutel ophalen en verder kun je je vakantie zonder bemoeienis en naar eigen behoren invullen. Ook raakt men steeds meer bekend met de agriturismo die gerund wordt door Italiaanse eigenaren. Toch kiezen meer mensen steeds vaker om te gaan logeren bij Nederlanders met een Bread and Breakfast in Italië. We geven je 5 redenen:

  1. Een warm onthaal bij ontvangst waardoor je je snel thuis voelt
  2. Een uitgebreid ontbijt met verse lokale producten in tegenstelling tot een relatief 'zoet' Italiaans ontbijt
  3. De Nederlandse eigenaren kennen de leukste plekjes in de omgeving
  4. Kleinschalig met meer persoonlijke aandacht en privacy
  5. Aanbod van luxe arrangementen en (wijn/olie) proeverijen 
5 Redenen voor een bed andbreakfast met Nederlandse eigenaren in Italië

Krijg je alleen bed met ontbijt in een B&B?

Tijden zijn veranderd. Er zijn nog accommodaties die alleen bed en ontbijt bieden, maar zeker in Italië zie je steeds meer B&B’s die naast een ontbijt ook een diner aanbieden enkele keren per week. Veel eigenaren vinden het daarnaast ook leuk om workshops of uitstapjes te organiseren. Vraag je gastheer of vrouw dan ook over tips over de omgeving en waar de leuke restaurantjes zijn. Vaak liggen er kaarten of routes klaar zodat je direct op pad kunt.

Zijn er nadelen aan een Bed and Breakfast?

Wanneer je kiest voor anonimiteit en liever geen contact hebt met een gastheer/vrouw of andere gasten, kun je beter voor bijvoorbeeld een hotel kiezen. Een hotel is dan ook grootschaliger dan een B&B waardoor je vaak meer betaalt. Personeel zorgt daarin voor alle receptie- en huishoudelijke taken. Hiervoor krijg je meestal een restaurant en bar waar je ’s avonds nog een maaltijd kunt krijgen.

Geen anonimiteit maar heb je graag veel privacy? Dan kan een Bed and Breakfast alsnog een oplossing zijn. Let erop dat de kamers privé-sanitair hebben. Vaak wordt ook een eigen opgang voor gasten aangeboden. Veel B&B’s hebben een royale tuin of een gezellige loungeplek binnen of op het terras. Heerlijk om even te onthaasten onder het genot van een glas wijn. Informeer daarom ook naar de extra faciliteiten zoals een zwembad die bij de accommodatie horen.

Ook op vakantie in een B&B bij Nederlanders in Italië?

In het hartje van het prachtige de Marken in Italië staat de luxe Bed and Breakfast La Vecchia Scuola. Deze voormalige plattelandsschool is omgetoverd tot een riante vakantiewoning met zwembad en sfeervolle kamers en authentieke Italiaanse ornamenten. Vanuit de tuin geniet je van een zwembad met prachtig uitzicht op de heuvels van Le Marche. Of kom tot rust in de olijfbomengaard met 80 olijfbomen direct grenzend aan de tuin.

De accommodatie heeft Nederlandse eigenaren en ligt een klein halfuurtje van zee (aan de Adriatische kust) en het vliegveld van Ancona (Falconara). De tweepersoonskamers zijn comfortabel en ieder voorzien van eigen badkamer.

La Vecchia Scuola is stijlvol gerenoveerd met een vleugje luxe. Er zijn diverse lounge plekken met koele drankjes of espresso. Er is een fitnessplek met crosstrainer, loopband en roeitrainer. 

Voor een indruk check de website van deze Bed and Breakfast in Italië

Bed and breakfast met Nederlandse eigenaren in de Marken

Deze website gebruikt cookies om ervoor te zorgen dat u de beste mogelijke ervaring krijgt op deze website. Lees meer