Wijnreis naar Italië? Voor de echte wijnliefhebbers

Een wijnreis gepland naar Italië? Zoals de regio Le Marche langzamerhand ontdekt is door Italië liefhebbers, zijn ook de Marchegiaanse kwaliteitswijnen steeds meer populair geworden en ondertussen te vinden bij de Nederlandse slijter. En dit vraagt om een wijnreis naar de Marken!

Tijdens het afgelopen najaar zijn we op pad gegaan met diverse wijnliefhebbers. Zij proefden op een ontspannen manier diverse wijn- en spijscombinaties met specifieke lokale druivensoorten zoals onder andere de Verdicchio, Pecorino, Passerina,  Montepulciano, Sangiovese en Lacrima druif.

Tijdens deze tour maakten zij ook kennis met de meest populaire wijnhuizen en bijbehorende wijnen in de Le Marche. We werken hiervoor samen met wijnkenners uit de regio waardoor je de leuke wijnhuizen en restaurants bezoekt. 

 

  • Wijn proeven in Italie
  • Wijngaard Bonci Cupramontana Verdicchio
  • Druiven plukken Italie

Wijnproeven in de Verdicchio streek en de Riviera del Conero

De wijnliefhebbers zijn maandag avond opgehaald van het vliegveld Ancona (Falconara). Deze eerste avond is er uitleg gegeven over de diverse regiowijnen en druiven. Ook zijn er al diverse wijnen geproefd aan de hand van een proef formulier. Want hoe leer je zelf herkennen welke wijnen je echt lekker vindt? Zodat je in een restaurant zonder risico een fles wijn kunt uitkiezen die in jouw smaak valt.

Dinsdag ochtend start zonnig en het belooft een mooie dag te worden zoals later zal blijken.

Na het ontbijt vertrekken de wijnliefhebbers met de bestelbus (er is voor een BOB gezorgd!) richting Cupramontana. Met het bezoek aan het wijnhuis Bonci maken zij kennis met de meest bekende druif van Le Marche, de Verdicchio.

In het hart van de regio Le Marche ligt de plaats Cupramontana. De familie Bonci produceert hier, langs de zonovergoten rechteroever van de rivier de Esino, al vier generaties hele mooie Verdicchio-wijnen. Domenico Bonci begon hier in de beginjaren van de twintigste eeuw met een zorgvuldige selectie van aanverwante producten en bedrijven. De traditie en kennis wordt doorgegeven van vader op zoon (of in dit geval beide dochters).

En de wijnliefhebbers blijken geluk te hebben. Want er heerst nog volop bedrijvigheid in de wijngaarden van Bonci. De laatste druiven van het seizoen worden geplukt. We krijgen een rondleiding door de wijngaard en de Cantina met een proeverij van de meest prachtige Verdicchio’s van het wijnhuis.

Daarna worden we naar een van de mooiste delen van de Adriatische kust gereden: La Riviera del Conero (Unesco). De familie Moroder heeft hier sinds de 18e eeuw een wijnhuis en de wijngaarden van het landgoed beslaan enkele heuvels rond de Monte Conero.

Bij Morodor krijgen we een rondleiding door het indrukwekkende wijnhuis en genieten we van de Montepulciano druif. Deze zie je nog hangen aan wijnstokken die al 70 jaar oud zijn. De druif wordt in zuiverheid gebruikt om de Rosso Conero te maken. Een heerlijke wijn die goed blijkt te passen bij typische Marchigiaanse gerechten, want het is tijd voor de ‘pranzo’.  

Aan het einde van de middag keren de wijnliefhebbers nog niet terug. Eerst nog een stop bij het pittoreske plaatsje Sirolo. Daarna is het tijd om terug te gaan naar La Vecchia Scuola en bij te komen van alle indrukken en heerlijke wijnen. Want de dag is nog niet om. Deze avond mogen we nog gaan genieten van verse en lokale producten tijdens een diner bij Agriturismo ‘Il Giardino dei Sapori’.

  • Wijngaard wijnreis Offida
  • Wijnproeverij Ciu Ciu Offida
  • bezoek grotten wijnreis

Naar het bekende wijnhuis Ciù Ciù in Offida

Ook deze ochtend schijnt de zon en belooft het zomers warm te worden! En dat voor oktober. Maar zo hoort het ook een beetje in Italië. De wijnliefhebbers zijn allemaal weer op tijd aan het ontbijt om daarna te vertrekken naar Offida. Deze ochtend rijden we door de betoverende heuvels van de regio Le Marche naar Offida. In dit pittoreske dorpje vind je het wijnhuis van Ciù Ciù. Maar eerst gaan we naar de plek waar de familie Bartolomei in 1970 haar wijnactiviteiten is gestart. Het lijkt alsof hier de tijd heeft stilgestaan.

Het biologische wijnhuis bevindt zich in het hart van de Piceno-heuvels waar het microklimaat de basis is voor een breed scala aan wijnen. Hoewel het om een familiebedrijf gaat, bestaat het personeel uit een technische groep mensen die de wijnen van Ciù Ciù hebben gebracht tot een kwaliteitsniveau dat hen beroemd heeft gemaakt. Zij opereren inmiddels in zowel de nationale - als de internationale markt. En wist je al dat Ciù Ciù niet meer dan Nip Nip betekent?

Na een rondleiding door de uitgestrekte wijngaarden rijden we door naar het authentieke dorpje Offida waar tegenwoordig het prachtige pand van Ciù Ciù is te vinden. Hier krijgen we een rondleiding door de ondergrondse grotten én speciaal voor de wijnliefhebbers ook de kantoren waar de familie zelf zo nu en dan nog komt.

En dan is het tijd voor de proeverij met lunch. De proefformulieren worden erbij genomen en er wordt genoten van de Ciù Ciù wijnen zoals onder andere de Rosso Piceno Superiore.

Daarna rijden we terug naar La Vecchia Scuola om even te ontspannen en ons voor te bereiden op een gezellige avond ‘thuis’ tijdens een 4-gangen diner op La Vecchia Scuola. 

Grazie Paolo Agostinelli per la degustazione e la visita guidata!

  • Bezoek cantina wijnhuis Umani Ronchi
  • Umani Ronchi Ancona
  • Wijnproeverij la Vecchia scuola BnB

Op bezoek bij Umani Ronchi en pranzo al mare!

Na het lekkere ontbijt vertrekken we naar een van de grootste wijnhuizen in Le Marche namelijk Umani Ronchi. Met ruim 3 miljoen wijnflessen aan export, waarvan ruim tweederde internationaal, mag het zich - als één van de in totaal 19 leden van 'Instituto del Vino Italiano di Qualità' in Italië - als een grote speler in de Italiaanse wijnbranche noemen. 

Eind jaren vijftig begon Gino Umani Ronchi een kleine boerderij in de regio Le Marche in Cupramontana. Een paar jaar later werden de boerderij, het land én het label overgenomen door de familie Bianchi-Bernetti. Het bedrijf is tot op de dag van vandaag voortdurend bezig met het verfijnen van het assortiment wijnen, hetgeen zich uit in het creëren van nieuwe verbeterde producten. Alles weerspiegelt een duurzame vooruitstrevende manier van denken en handelen zoals we zien tijdens de rondleiding in de nieuwe kelder die in 2001 is geopend. 

Na de rondleiding en proeverij vertrekken we langs de kust naar Porto Recanati. Bij Balneare Antonio genieten we van een heerlijk vismenu met bijpassende wijnen en uitzicht op zee. Tijdens een strandwandeling waaien we uit van alle proeverijen en wijnindrukken. 

De avond brengen we door op La Vecchia Scuola voor een ‘finale’ proeverij. Aan de hand van de opgedane ervaringen proeven we ‘blind’ een aantal wijnen die deze week op het programma hebben gestaan. En diegene die de wijnen kan herkennen is de winnaar van een culinair cadeau. In een ontspannen sfeer, lekkere hapjes en in elkaars gezelschap kletsen en genieten we samen na van de heerlijke week.

Ook op wijnreis naar Italië?

Tot zover een kijkje ‘in de wijnreis voor wijnliefhebbers op La Vecchia Scuola’. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden of wil je ook mee op wijnreis? We organiseren dit najaar tijdens de druivenpluk een nieuwe wijnweek. En er is nog plek voor 2 personen. Jij kunt hierbij aanwezig zijn!

 

Bekijk programma

 

De wijnliefhebbers van het afgelopen jaar hebben ook recensies van de wijnproeverijen in Italië voor je achtergelaten.

 

 

Wijnreis naar Italie

Deze website gebruikt cookies om ervoor te zorgen dat u de beste mogelijke ervaring krijgt op deze website. Lees meer