Op zoek naar een cursus Italiaans in Italië?

Op zoek naar een cursus Italiaans in Italië? Acht cursisten zijn bij La Vecchia Scuola geweest om 5 dagen lang praktijk en theorie les in Italië te volgen. Het gaat om zowel beginnende cursisten als mensen die al verder gevorderd zijn in Italiaans. Met een gediplomeerd lerares Italiaans (Dietrisch Gerretzen-Spies uit Nederland) zijn ze in een ontspannen sfeer een afwisselend lesprogramma gestart. We hebben de groep cursisten voor een weekje gevolgd tijdens een Italiaanse taalweek.

  • Italiaans leren in Italie voor Nederlanders
  • Italiaanse les in de praktijk
  • Italiaans studeren in Italie

Italiaans leren op de markt in Italië

Na het ontbijt op La Vecchia Scuola gaat de groep naar de wekelijkse markt in Montefano. Geruime tijd voor aankomst hebben de cursisten een hand-out toegestuurd gekregen van de lerares met o.a. een huiswerk opdracht voor deze ochtend. Diverse groenten en fruit soorten staan afgebeeld met het Italiaanse woord erbij. Maar ook de eenheden komen aan bod zoals een kilo, een bosje of een tros. Aan de hand van een boodschappenlijstje waarop diverse groenten en fruit staat geschreven, gaan de cursisten op pad.

Na een cappuccino in de bar van Katja op de piazza van Montefano gaat ieder met een eigen bestelling de markt op. Is toch nog best spannend om tros bananen in het Italiaans te bestellen. Maar de marktkoopman is geduldig en behulpzaam, dus iedereen is met de juiste spulletjes terug gekomen.

De politie van Montefano heeft eerst het hele schouwspel aanschouwd en zich toen toch maar gemengd in de groep toeristen die met pen en papier allerlei notities maakten. Nadat de lerares had uitgelegd dat zij op Italiaanse taalweek waren bij La Vecchia Scuola, hebben zij zich verontschuldigd en ze veel succes gewenst. Het komt ook niet elke dag voor dat de markt in Montefano wordt bezocht door een groep studerende buitenlandse toeristen. Na de markt was het tijd voor het postkantoor. In Italië worden namelijk nog veel rekeningen op het postkantoor betaald.

Aan het einde van de ochtend zijn de cursisten terug naar 'huis' gegaan waar de ‘pranzo’ klaar stond. Na de praktijk ochtend is het fijn om wat ontspanning te hebben en de mogelijkheid om elkaar wat beter te leren kennen.

In de middag zijn de theorie lessen gestart in twee blokken van 1.5 uur – onderbroken met een pauze. De lerares wisselt grammatica af met conversatie aan de hand van diverse spelletjes. Ieder kan zo op zijn of haar eigen niveau deelnemen. Omdat we ’s avonds naar het restaurant gaan, krijgt de groep les in het bestellen vanaf een menukaart en de diverse Italiaanse gerechten uitgelegd.

De avond hebben we afgesloten bij een nabij gelegen agriturismo. Aan de hand van een Italiaanse menukaart worden diverse lokale specialiteiten uit de regio Le Marche herkend door de cursisten. En natuurlijk heeft de eigenaar hier en daar vergeten een vork of mes neer te leggen. De buren van La Vecchia Scuola zijn uitgenodigd voor de mensen die extra willen converseren. Want wat is er leuker dan te kletsen met een echte Italiaan? Aan de hand van diverse interview vragen (eerder die middag voorbereid tijdens de theorie les), is er een leuk en gezellig gesprek op gang gekomen.

  • Agriturismo Italië
  • Italiaans leren cursus voor Nederlanders
  • Rondleiding cursus Italiaans

Wijnproeven en een bezoek aan het theater

Ook deze ochtend schijnt de zon! En zo hoort het ook in Italië. De cursisten zijn allemaal weer op tijd aan het ontbijt om daarna met de Italiaanse les te beginnen. Deze ochtend zijn er 2 blokken theorie les van 1.5 uur afgewisseld met een pauze. Het schoolbord wordt erbij genomen om de grammatica uit te leggen. En ook de zonnebrand wordt uit de koffer gehaald.

Deze ochtend wordt er geoefend met de tijd op de klok en het weer. Maar ook de typische gerechten uit de regio Le Marche (zoals Dolci Marchigiani) komen aan bod. Als afsluiter bereiden de cursisten vragen voor die zij ’s middags kunnen stellen tijdens het bezoek aan de wijnboer.

Na de lunch op La Vecchia Scuola gaat de groep naar de wijnboer in Montefano. Eerst zal er een rondleiding zijn door de grotten waar de oude wijnvaten met de beste wijnen worden bewaard. En inderdaad alles in het Italiaans. Dat blijkt nog best lastig te zijn. Italianen zijn van nature gewend om snel te spreken en veel gebaren te maken. Nu is deze gebarentaal voor de buitenlander niet altijd even duidelijk.

Een Italiaan spreekt vooral met zijn handen. Maar let op want sommige Nederlandse gebaren zijn in Italië onbekend en andere hebben een compleet andere betekenis. Zo tikken Italianen met hun wijsvinger op het voorhoofd om aan te geven dat iemand slim is. En ze tikken daarentegen op hun slaap om aan te geven dat iemand gek of dom is. En wist je dat wanneer Italianen met de palmen van hun handen tegen elkaar, verticaal heen en weer schudden, ze bedoelen dat het onmogelijk is om iets voor elkaar te krijgen. Nederlanders gebruiken dit gebaar juist wanneer je vraagt of iemand iets alsjeblieft wil doen.

Gelukkig is de lerares erbij om zo nu en dan het verhaal samen te vatten in een vertaling. Na het bezoek aan de grotten wordt het wijnproces uitgelegd in de Cantina van Degli Azzoni. En dan komt het leuke van de dag, Italiaanse wijnen proeven. Natuurlijk met lekkere hapjes zoals je dat gewend bent bij drinken van alcohol in Le Marche.

De avond hebben de cursisten vrij. Even tijd om wat voor zichzelf te doen, de opgedane theorie te laten bezinken en een uitstapje te maken in de regio.

  • Italiaanse eten
  • Italiaanse filmtip
  • Taalcursus Italiaans en Italiaanse film

Italiaanse buiten film

En dan is het 25 april en dus de dag van de Liberazione, oftewel de bevrijding van Italië in 1945. En daarmee start de lerares de theorieles na het ontbijt. En na een uitleg over de rol van Italië in de Eerste – en Tweede Wereldoorlog wordt het nummer ‘Ciao Bella - Ciao Ciao Ciao’ gedraaid. Bella ciao (Italiaans voor: Dag schoonheid) is een Italiaans strijdlied, dat tijdens de Tweede Wereldoorlog in Italië populair werd onder de partizanen die zich verzetten tegen het fascisme.

Deze avond draaien we een Italiaanse film onder de ‘portico’ van La Vecchia Scuola. Vanwege de feestdag heeft de lerares gekozen voor de film ‘Vincere’. Vincere vertelt het weinig bekende verhaal van Ida Dalser, een schoonheidsspecialiste die rond 1910 in de ban raakt van de jonge Mussolini en diens ideeën. Ze verkoopt zelfs al haar bezittingen om met de opbrengst hem te helpen om de krant Popolo d'Italia op te richten. Ze trouwen kort voor de Eerste Wereldoorlog.

Mussolini bleek uiteindelijk een Italiaanse politicus, journalist en onderwijzer te gaan worden. Hij was van 1922 tot 1943 minister-president van Italië. Na de mars op Rome kwam Mussolini aan de macht en maakte van Italië een fascistische staat. Op 28 april 1945 is Mussolini geëxecuteerd op bevel van de leiding van de partizanen.

Deze ochtend start de groep met 2 blokken theorie les in de ochtend. Geoefend wordt met ‘chiedere la strada’, handig om de weg te kunnen vragen wanneer je op vakantie in Italië bent. Daarna worden vragen voorbereid voor het interview met de gids die middag. Want na de lunch op La Vecchia Scuola gaat de groep op excursie.

Tijdens de middag bezoekt de groep onder begeleiding van een gids het ‘teatro Rondinella’ en krijgen ze leuke Italiaanse weetjes te horen over het ontstaan van het dorp Montefano. Daarna gaan ze naar de Bar van Katja voor het interview dat ze ieder gaan doen met de gids. Natuurlijk bestellen zij zelf een Italiaanse koffie met dolce.

Morgen staat alweer de laatste lesdag op het programma. Na het ontbijt sluiten ze deze midweek af met het laatste lesblok Italiaans. Daarna nemen ze ‘in het Italiaans’ afscheid van elkaar en vertrekken naar het vliegveld.

 

Ook op zoek naar een cursus Italiaans?

Tot zover een kijkje ‘in de Italiaanse lessen op La Vecchia Scuola’. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden voor deelname? 

We organiseren de taalweek samen met een gediplomeerd docente Dietrich Gerretzen-Spies van A Presto. De cursisten hebben recensies voor je achtergelaten. 

Bekijk programma

Italiaanse lessen volgen in Italie

Deze website gebruikt cookies om ervoor te zorgen dat u de beste mogelijke ervaring krijgt op deze website. Lees meer