• Italiaanse taal reizen Italiaanse taal reizen Italiaanse taal reizen

Op zoek naar een cursus Italiaans in Italië?

| BIJ VOLDOENDE AANMELDINGEN |

Op zoek naar een cursus Italiaans in Italië? Acht cursisten zijn bij La Vecchia Scuola geweest om 5 dagen lang praktijk en theorie les in Italië te volgen. Het gaat om zowel beginnende cursisten als mensen die al verder gevorderd zijn in Italiaans. Met een gediplomeerd lerares Italiaans (Nederlands sprekend) zijn ze in een ontspannen sfeer een afwisselend lesprogramma gestart. We hebben de groep cursisten voor een weekje gevolgd tijdens een Italiaanse taalweek.

De combinatie van theorieles en de directe toepassing ervan in de praktijk blijkt vruchten af te werpen. De toegepaste theorie wordt beter opgenomen, omdat die niet langzaam ‘wegzakt’. En dan nog is het best een drempel om de pasgeleerde grammatica in volledige zinsverbanden te gieten. We hebben daarom een Italiaanse taalweek opgezet waarbij je in 5 dagen praktijk en theorie les in Italië kunt volgen. De cursus is voor beginners en gevorderden. 

Het lesprogramma wordt gegeven in een ontspannen sfeer bij B&B La Vecchia Scuola in Montefano. Een prachtige kans om de Italiaanse taal te leren in combinatie met activiteiten waarbij de lesstof direct toegepast kan worden. We organiseren deze Italiaanse taalreis samen met een gediplomeerd docente.

Voor de Italië liefhebber

Voor de Italië liefhebber

Wist je dat Italiaans één van de meest gestudeerde talen ter wereld is? En het is nog niet eens heel lastig om te leren, vergeleken met andere talen. Wat is er leuker om de taal te leren in een omgeving waar je direct de cultuur leert kennen? Ondergedompeld in de Italiaanse cultuur breng je de theorie direct in de praktijk. Je verblijft in een luxe accommodatie met prachtig uitzicht. Aan de tuin grenst een olijfboomgaard met 80 olijfbomen.

Aan het einde van de middag nog even zwemmen? Bij La Vecchia Scuola kun je naast een dagje strand ook genieten van een frisse duik in het zwembad. Of klets gezellig bij onder het genot van een heerlijk glas wijn in een van de zitjes.

Naar de Italiaanse markt

Na het ontbijt op La Vecchia Scuola gaat de groep naar de wekelijkse markt in Montefano. Geruime tijd voor aankomst hebben de cursisten een hand-out toegestuurd gekregen van de lerares met o.a. een huiswerk opdracht voor deze ochtend. Diverse groenten en fruit soorten staan afgebeeld met het Italiaanse woord erbij. Maar ook de eenheden komen aan bod zoals een kilo, een bosje of een tros. Aan de hand van een boodschappenlijstje waarop diverse groenten en fruit staat geschreven, gaan de cursisten op pad.

Na een cappuccino in de bar van Katja op de piazza van Montefano gaat ieder met een eigen bestelling de markt op. Is toch nog best spannend om tros bananen in het Italiaans te bestellen. Maar de marktkoopman is geduldig en behulpzaam, dus iedereen is met de juiste spulletjes terug gekomen.

De politie van Montefano heeft eerst het hele schouwspel aanschouwd en zich toen toch maar gemengd in de groep toeristen die met pen en papier allerlei notities maakten. Nadat de lerares had uitgelegd dat zij op Italiaanse taalweek waren bij La Vecchia Scuola, hebben zij zich verontschuldigd en ze veel succes gewenst. Het komt ook niet elke dag voor dat de markt in Montefano wordt bezocht door een groep studerende buitenlandse toeristen. Na de markt was het tijd voor het postkantoor. In Italië worden namelijk nog veel rekeningen op het postkantoor betaald.

Aan het einde van de ochtend zijn de cursisten terug naar 'huis' gegaan waar de ‘pranzo’ klaar stond. Na de praktijk ochtend is het fijn om wat ontspanning te hebben en de mogelijkheid om elkaar wat beter te leren kennen.

In de middag zijn de theorie lessen gestart in twee blokken van 1.5 uur – onderbroken met een pauze. De lerares wisselt grammatica af met conversatie aan de hand van diverse spelletjes. Ieder kan zo op zijn of haar eigen niveau deelnemen. Omdat we ’s avonds naar het restaurant gaan, krijgt de groep les in het bestellen vanaf een menukaart en de diverse Italiaanse gerechten uitgelegd.

De avond hebben we afgesloten bij een nabij gelegen agriturismo. Aan de hand van een Italiaanse menukaart worden diverse lokale specialiteiten uit de regio Le Marche herkend door de cursisten. En natuurlijk heeft de eigenaar hier en daar vergeten een vork of mes neer te leggen. De buren van La Vecchia Scuola zijn uitgenodigd voor de mensen die extra willen converseren. Want wat is er leuker dan te kletsen met een echte Italiaan? Aan de hand van diverse interview vragen (eerder die middag voorbereid tijdens de theorie les), is er een leuk en gezellig gesprek op gang gekomen.

"De combinatie van theorieles en de directe toepassing ervan in de praktijk blijkt vruchten af te werpen." "De combinatie van theorieles en de directe toepassing ervan in de praktijk blijkt vruchten af te werpen." "De combinatie van theorieles en de directe toepassing ervan in de praktijk blijkt vruchten af te werpen."

"De combinatie van theorieles en de directe toepassing ervan in de praktijk blijkt vruchten af te werpen."

Wijnproeven en een bezoek aan het theater

Ook deze ochtend schijnt de zon! En zo hoort het ook in Italië. De cursisten zijn allemaal weer op tijd aan het ontbijt om daarna met de Italiaanse les te beginnen. Deze ochtend zijn er 2 blokken theorie les van 1.5 uur afgewisseld met een pauze. Het schoolbord wordt erbij genomen om de grammatica uit te leggen. En ook de zonnebrand wordt uit de koffer gehaald.

Deze ochtend wordt er geoefend met de tijd op de klok en het weer. Maar ook de typische gerechten uit de regio Le Marche (zoals Dolci Marchigiani) komen aan bod. Als afsluiter bereiden de cursisten vragen voor die zij ’s middags kunnen stellen tijdens het bezoek aan de wijnboer.

Na de lunch op La Vecchia Scuola gaat de groep naar de wijnboer in Montefano. Eerst zal er een rondleiding zijn door de grotten waar de oude wijnvaten met de beste wijnen worden bewaard. En inderdaad alles in het Italiaans. Dat blijkt nog best lastig te zijn. Italianen zijn van nature gewend om snel te spreken en veel gebaren te maken. Nu is deze gebarentaal voor de buitenlander niet altijd even duidelijk.

Een Italiaan spreekt vooral met zijn handen. Maar let op want sommige Nederlandse gebaren zijn in Italië onbekend en andere hebben een compleet andere betekenis. Zo tikken Italianen met hun wijsvinger op het voorhoofd om aan te geven dat iemand slim is. En ze tikken daarentegen op hun slaap om aan te geven dat iemand gek of dom is. En wist je dat wanneer Italianen met de palmen van hun handen tegen elkaar, verticaal heen en weer schudden, ze bedoelen dat het onmogelijk is om iets voor elkaar te krijgen. Nederlanders gebruiken dit gebaar juist wanneer je vraagt of iemand iets alsjeblieft wil doen.

Gelukkig is de lerares erbij om zo nu en dan het verhaal samen te vatten in een vertaling. Na het bezoek aan de grotten wordt het wijnproces uitgelegd in de Cantina van Degli Azzoni. En dan komt het leuke van de dag, Italiaanse wijnen proeven. Natuurlijk met lekkere hapjes zoals je dat gewend bent bij drinken van alcohol in Le Marche.

De avond hebben de cursisten vrij. Even tijd om wat voor zichzelf te doen, de opgedane theorie te laten bezinken en een uitstapje te maken in de regio.

JA IK WIL OP TAALREIS

Italiaanse buitenfilm

En dan is het 25 april en dus de dag van de Liberazione, oftewel de bevrijding van Italië in 1945. Deze avond draaien we een Italiaanse film onder de ‘portico’ van La Vecchia Scuola. Vanwege de feestdag heeft de lerares gekozen voor de film ‘Vincere’. Vincere vertelt het weinig bekende verhaal van Ida Dalser, een schoonheidsspecialiste die rond 1910 in de ban raakt van de jonge Mussolini en diens ideeën. Ze verkoopt zelfs al haar bezittingen om met de opbrengst hem te helpen om de krant Popolo d'Italia op te richten. Ze trouwen kort voor de Eerste Wereldoorlog.

Deze ochtend start de groep met 2 blokken theorie les in de ochtend. Geoefend wordt met ‘chiedere la strada’, handig om de weg te kunnen vragen wanneer je op vakantie in Italië bent. Daarna worden vragen voorbereid voor het interview met de gids die middag. Want na de lunch op La Vecchia Scuola gaat de groep op excursie.

Tijdens de middag bezoekt de groep onder begeleiding van een gids het ‘teatro Rondinella’ en krijgen ze leuke Italiaanse weetjes te horen over het ontstaan van het dorp Montefano. Daarna gaan ze naar de Bar van Katja voor het interview dat ze ieder gaan doen met de gids. Natuurlijk bestellen zij zelf een Italiaanse koffie met dolce.

Morgen staat alweer de laatste lesdag op het programma. Na het ontbijt sluiten ze deze midweek af met het laatste lesblok Italiaans. Daarna nemen ze ‘in het Italiaans’ afscheid van elkaar en vertrekken naar het vliegveld.

Het voorlopige programma

Wanneer wordt deze taalreis gehouden?

De taalweek wordt in het voorjaar gehouden (april of mei). De datum wordt afgestemd op een bijpassende vlucht (zoals Eindhoven-Bologna). Maar er zijn meer vluchten mogelijk. Indicatie voor de kosten is ca. €50, waarbij vroegtijdig boeken loont. Wil je langer komen logeren? Vraag dan direct naar de beschikbaarheid. Zoek je een bijpassende vlucht, raadpleeg dan naar reizen Le Marche.

Wat kost de taalreis naar Italië?

Je verblijft 4 dagen en 3 nachten in La Vecchia Scuola. Een prachtige locatie om kennis te maken met de Italiaanse taal en haar cultuur. 

Het totaalbedrag voor deze midweek is vanaf € 675,-- per persoon.

De toeslag bij gebruik van een 2- persoonskamer door 1 persoon is € 170,-. 

Dit bedrag is inclusief:

 • verblijf en ontbijt op basis van een 2-persoonskamer met bezetting van 2 personen.
 • 1 x lunch, 2 x diner en 1 x pizza/filmavond, drankjes tijdens de les (geen alcohol).
 • Praktijk- en theorielessen Italiaans (inclusief materiaal) met persoonlijke begeleiding in een groep van max. 8 cursisten en praktijklessen.
 • Daarnaast is de docente de hele dag beschikbaar voor verdere vragen en uitleg.

De vlucht en het vervoer zijn niet bij bovenstaande prijs inbegrepen.

Ik heb een partner die geen Italiaanse les volgt

Kom je alleen en wil je partner ook graag  mee? Geen probleem, van harte welkom. Neem contact op voor de mogelijkheden, dan kijken we samen naar een passende oplossing. 

Wat anderen zeggen over deze taalreis

 • Wil en Til

  Wil en Til

  2023-04-19

  Deze cursus week op locatie was een ware belevenis en heeft de liefde voor Italië vergroot. Een grote pluim aan beide organisatoren A Presto en La Vecchia Scuola. Tanto di cappello!

 • Jolanda

  Jolanda

  2022-04-20

  De meest mooie taal leren op de mooiste plek van Italië! Geweldig! Juist de afwisseling van theorie met leuke praktijkuitjes maken het erg leuk en gezellig. Gonnie en Jurgen zijn perfecte gastgevers en Dietrich weet het Italiaans op een goede en ontspannen manier over te brengen!

 • Mattie

  Mattie

  2022-04-19

  Een geweldige combinatie van gastvrijheid en genieten van de Italiaanse keuken door Gonnie en Jurgen en de praktische en toegankelijke taalcursus door Dietrich. De lessen worden perfect afgewisseld met uitstapjes waardoor je het geleerde meteen weer toe kunt passen. Was echt een hele mooie week.

  Ik schrijf me graag in voor deze leuke taalreis naar Italië

  Heb je interesse in dit arrangement? Neem dan contact op met onderstaand formulier en laat het ons weten. Heb je nog vragen? Stel deze direct, we reageren snel.