Blog

Blog over de Italiaanse moestuin. Elke maand een leuk blog onderwerp. Gerelateerd aan de Italiaanse keuken, ‘haar’ gewoonten, recepten en natuurlijk ‘mijn’ eigen moestuin.

Kerstmis in Italië

Wat eten Italianen met Kerst?

Op 8 december is het Festa della Madonna en worden de huizen versierd. Onze olijfboom wordt aangekleed met lampjes. De versiering binnen fonkelt en elke avond knispert de haard. De kerst is in aankomst.

 

Veel gezinnen eten in het restaurant of thuis. Het maakt niet uit, als de familie maar bij elkaar komt en er een mooi gedekte tafel vol met lekkers aanwezig is. 

 

Wij zijn te gast bij Italiaanse buren, benieuwd wat wij gaan eten deze kerst.

Canocchie

Wij beginnen de kerst met ‘Vigilia’, vrij vertaald de vooravond van kerst. Hier is de avond voor kerst de maaltijd licht zonder vlees. Veel Montefanesen gaan na het avondeten naar de middernachtmis.

 

Onze lieve buren hebben een heerlijke spaghetti met vissaus voorbereid. In de ‘sugo’ van vis zitten zoals garnalen, mosselen en venusschelpen. Ook laten zij ons kennismaken met ‘canocchie’. Ook wel de krekel van de zee genoemd.

 

In eerste instantie kijken we nog onwennig naar dit beestje met een nogal indringende blik. Gelukkig krijgen we uitleg hoe deze het best te eten. Deze zeekrekels zijn heerlijk!

 

 

Vis pasta

Cavallucci uit Cingoli

Na de maaltijd komt er in Italië een variëteit aan zoetigheden op tafel. Met kerstmis wordt er met name veel gebak gegeten. Het meest bekend is de Panettone, een luchtig brood of cake met vruchten. Elke winkel verkoopt dit artikel ondertussen. Ik denk dat we het om deze reden niet meer zelfgebakken terug zien op tafel. Mijn persoonlijke favoriet is de Torrone, een mix van nougat, honing en een handjevol amandelen – en als het even kan met melkchocolade.

 

In ons eerste jaar hebben we van diverse mensen Cavallucci gekregen. Een typisch gebak uit Le Marche (Cingoli). Het is een product van het platteland, vanwege de relatief gemakkelijke, goedkope en goed verkrijgbare ingrediënten. Er zitten oa walnoten, amandelen, kaneel en rozijnen in. Je herkent ze direct aan de roze topping die ontstaat door een Italiaanse likeur (Alchermes).

 

De Cavallucci worden in tegenstelling tot de Panettone nog wel zelf gemaakt. Misschien dat ik ze volgend jaar ook maar eens moet gaan bakken.

Cavallucci
Tiramisu

Trek mij omhoog

Ik mocht aan de vooravond van kerst voor het toetje zorgen en koos voor een veilig maar typisch Italiaans gerecht: Tiramisu. Tiramisu zou letterlijk ‘trek mij omhoog’ betekenen en aan zieken gegeven worden om ze weer aan te laten sterken. Toepasselijk want de 'nonna' des huizes is herstellende van een operatie. Toch geloof ik dat ons buurmeisje meer plezier aan deTiramisu heeft beleeft. Het laatste restje heeft zij de volgende dag met het ontbijt verorbert. 

 

Een ander verhaal vertelt dat vrouwen uit Venetië dit gerecht nog laat aan hun echtgenoten serveerden. Zij hadden daarmee de energie om later die nacht hun vrouwen te behagen. Ach, als het maar gelukkig maakt.

 

Het recept van Tiramisu is bij iedereen wel bekend en er zijn veel variaties in de omloop. Een belangrijke tip die ik deze zomer van een Italiaanse gast kreeg: eieren en mascarpone op kamertemperatuur voor een goede mousse! Mijn tiramisu is geslaagd wanneer de ‘mousse’ smaakvol en romig is en de lange vingers niet te doordrenkt zijn met likeur.

 

 

Iedere streek haar specialiteit

In Italië kent iedere regio haar eigen gerechten en klassiekers met de kerst. Over het algemeen zie je vis aan de vooravond, terwijl vlees op het menu staat voor de kerstdagen zelf. De maaltijd afgesloten met gebakjes en mouserende wijnen.

 

Wij hebben dit jaar in goed gezelschap mogen proeven van enkele streekgerechten. We boffen maar.  Een fijn en gezond nieuwjaar voor iedereen!

 

Blog: Wat eten Italianen met kerst, januari 2018

 

Neem ook een kijkje op de website van onze B&B.

 

Kerst gezelschap

Mijn eerste blog ballonnetje....

Er zijn regelmatig voorvallen waarbij ik denk “daar zou ik wel wat meer van willen weten”. Een actueel voorbeeld hiervan: welke wintergroenten eten Italianen? Of na de eerste olijvenpluk dit jaar vroeg ik mij af: Wat is eigenlijk precies eerste- en tweede persing olijfolie. Wat wordt er met alle Italiaanse zonnebloemen gedaan?  

 

Gasten komen belangstellend terug van een dagje uit en hebben vragen waar ik niet altijd antwoord op kan geven. Wederom is mijn nieuwsgierigheid wederom geprikkeld. Dus veel nagedacht hoe ik deze nieuwsgierigheid een leuke invulling zou kunnen geven – ik ga bloggen!

Lees hier verder.